ООН изтегля всичките си служители от Триполи

Сградите на ООН и някои чуждестранни мисии са били обект на вандалски действия от страна на разгневени тълпи след като бе съобщено, че синът на полковник Кадафи е загинал при въздушен удар на НАТО, предаде БНР.
Великобритания заяви, че проверява информацията, че мисията на страната е била разрушена. Протестиращи са били забелязани и пред посолството на Съединените щати в столицата. Пушек се издига и над сградата на италианското посолство, съобщи за Ройтерс очевидец.
Самият Кадафи оцеля при въздушен удар на НАТО тази нощ, при който обаче е бил убит най-малкият му син Сейф ал Араб, съобщи либийският правителствен говорител Муса Ибрахим, цитиран от световните агенции.
При нападението са загинали също трима внуци на Кадафи, твърди говорителят. По думите му полковникът е бил в къщата на сина си заедно с жена си и близки приятели по време на въздушния удар, но не е пострадал, посочва Франс прес, цитирана от bTV.
НАТО потвърди, че са били извършени въздушни удари в комплекса Баб ал Азизия в Триполи, където е резиденцията на Кадафи, но не и смъртта на най-малкия му син – Сейф ал Араб, и на трима негови внуци.
В декларация на командващия на либийските операции, канадския генерал-лейтенант Шарл Бушар, се казва, че при един от ударите е бил поразен команден център в комплекса, но че не може да бъде потвърдена гибелта на членове на семейство Кадафи, съобщава Ройтерс.
„Всички мишени на НАТО са военни по характер. Не насочваме удари срещу хора“, се подчертава в декларацията. Генерал Бушар отбелязва също, че е запознат със съобщенията за убийство на членове на семейство Кадафи и че съжалява, ако е бил отнет човешки живот.
„Конкретни лица не са мишени на въздушните удари на НАТО в Либия, заяви британският премиер Дейвид Камерън в интервю за Би Би Си. Той отказа да коментира непотвърденото, както се изрази той, съобщение за гибелта на един от синовете на Кадафи, предаде БНР. Политиката на НАТО и страните членки на алианса по отношение на избора на цели на територията на Либия е абсолютно ясна. Тя съответства на Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН и е призвана да предотврати гибелта на цивилни граждани, като взима на прицел военната машина на Кадафи. Така че очевидно танкове и оръжия, ракетни установки, командни пунктове и системата за контрол са мишени, а не конкретни лица, поясни премиерът, цитиран от Ройтерс.
Великобритания не може да провери информацията, че един от синовете на Кадафи е загинал при въздушен удар на НАТО, заяви заместник-министърът на външните работи Алистър Бърт. Не разполагаме с потвърждение към този момент, това все още е непотвърдена информация, каза той пред телевизия „Скай Нюз“.
Сейф ал Араб, на 29 години, студент в Мюнхенския технически университет, имаше съвсем ограничена роля в структурата на властта в Триполи, посочва Ройтерс.
Франс прес съобщава, че Бенгази, крепост на либийските бунтовници, бил огласен от изстрели на радост след новината за убийството на сина на Кадафи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *