Осем нови компании влизат в индекса BG40

Осем нови компании ще бъдат включени в индекса на 40-те най-ликвидни публични дружества на Българската фондова борса от 20 август. Това стана възможно, след като ръководството на борсата направи повторна и съгласно регламента последна промяна за тази година в измерителя.

Сред новите попълнения са вторият по големина производител на олово и цинк „Оловно-цинков комплекс“ – Кърджали, водещият производител на захар „Захарни заводи“ – Горна Оряховица, и „Българско-американската кредитна банка“, пише в. „Дневник“.

Освен тях компоненти на широкия индекс ще бъдат холдинговата компания „Еврохолд“, леярната „Чугунолеене“ – Ихтиман, ловешкият производител на електроинструменти „Спарки Елтос“, параходство „Българско речно плаване“ и силистренската компания „Фазарлес“.

От индекса отпадат предприятието „Биовет“ – Пещера, текстилната компания „Катекс“ – Казанлък, машиностроителните „Хидравлични елементи и системи“ – Ямбол, и „Елпром-ЗЕМ“ – София, химическите предприятия „Каучук“ и „Неохим“ – Димитровград, доставчикът на онлайн медия услуги „Уеб медия груп“ и дружеството със специална инвестиционна цел „Софарма имоти“.

BG40 се състои от акциите на 40 дружества, които са се търгували най-много на борсата за последните 6 месеца. Само кратката борсова история на новорегистрираните „Корпоративна ТБ“ и „Първа инвестиционна банка“ не позволиха двете кредитни институции да заемат място в индекса на най-ликвидните публични дружества.

Съгласно условията на борсата компаниите от индекса трябва да са регистрирани на официален или на неофициален пазар не по-късно от 3 месеца преди включването им в индекса и тъй като дебютът на банките беше през юни, те останаха извън него.

Две от дружествата, които изпаднаха от BG40 – „Биовет“ и „Неохим“, са част от основния борсов индекс SOFIX, който отразява компаниите с най-голяма пазарна капитализация на пазара.

Още в началото на годината борсата промени правилата за изчисляването на SOFIX, като добави теглови коефициенти за пазарната капитализация и свободно търгуваните акции на компаниите. Очаква се индексът да бъде ребалансиран отново през следващия месец.

През септември ръководството на БФБ готви и пускането на два нови индекса. Единият от тях ще е отраслов и ще се базира на движението на акциите на дружествата със специална инвестиционна цел, инвестирайки в недвижими имоти или земя.

Вторият индекс ще отчита възвращаемост от инвестиране на равни суми в определен брой дружества, като целта с него ще е предоставянето на по-пълен спектър от инвестиционни инструменти за анализиране на пазара и разработване на инвестиционни стратегии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *