Откриха ВЕЦ „Джерман“

Френската енергийна компания EDF Energies Nouvelles (EDF EN) откри днес третата си водноелектрическа централа в България. ВЕЦ „Джерман“ e с инсталирана мощност 3 мегавата (MW) и ще произвежда 10 500 мегаватчаса (МWh) годишно. Централата се намира в подножието на Рила планина, до гр. Сапарева баня. В изграждането й са инвестирани общо 4.16 млн. евро, се казва в съобщение на компанията.
Финансирането на проекта за строителството на ВЕЦ „Джерман“ е изцяло осигурено от страна на EDF EN. Френската компания е собственик на 51% от централата, а останалите 49% са българско участие.
Официални гости на откриването на ВЕЦ „Джерман“ бяха н. пр. Филип Отие, посланик на Република Франция в България, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
„ВЕЦ „Джерман“ е още една успешно реализирана инвестиция на EDF EN в България, с която се увеличава делът на произведената от възобновяеми източници електрическа енергия. Избраната технология е много ефективна и позволява централата да работи през цялата година с мощност от 600 до 3000 киловата (KW). За нас като компания е важно, че с този проект подкрепихме разпределителната мрежа, като доставяме надеждна и евтина електроенергия“, каза Пепи Трайчев, заместник-директор на EDF EN за България.
ВЕЦ „Джерман“ се състои от водохващане, горен изравнител с обем 5000 m3, напорен тръбопровод с дължина 4.1 km, сградоцентрала и долен изравнител с обем 400 m3. Долният изравнител на по-късен етап ще бъде използван за питейно-битово водоснабдяване на гр. Сапарева баня и ще подобри качеството на питейната вода.
Изграждането на водноелектрическата централа продължи 3 години. Строителството беше извършено от българска фирма, специализирана за работа при тежки условия. В строителните дейности участваха около 50 души. 95% от доставките са с български произход, а за оборудването бяха избрани надеждни български доставчици. ВЕЦ „Джерман“ получи разрешение за ползване на строежа от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на 18 ноември 2010 г. и към момента е въведена в експлоатация. На този етап компанията е осигурила шест работни места в централата.
Освен на ВЕЦ „Джерман“ EDF EN е собственик и на Хидроенергийната каскада „Искър“, състояща се от ВЕЦ „Пасарел“ и ВЕЦ „Кокаляне“, с обща инсталирана мощност 53 MW. През 2011 г. компанията планира да започне изграждането на две фотоволтаични централи в България на обща стойност около 200 млн. евро.
Компанията е част от френската група EDF – един от световните лидери в ютилити сектора. Дейността й е фокусирана върху производството на енергия от възобновяеми източници. В момента EDF EN оперира общо 3266 МW инсталирана мощност, а до края на 2012 г. е планирано инсталираната мощност да достигне 4200 MW. През 2009 г. компанията е произвела общо 4.6 милиарда kWh зелена енергия. Присъства в 13 държави в Европа и Северна Америка и има над 2400 служители.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *