Откриха най-големия диамант в света

В ЮАР откриха най-големия в историята диамант. По предварителни оценки той е два пъти по-голям от знаменития си предшественик „Кулинан”, съобщи ИТАР-ТАСС.

Диамантът „Кулинан” с рекордното тегло от 3106 карата е бил открит преди около 100 години близо до столицата Претория. Новият къс-рекордьор по тегло би трябвало да се приближава към 7000 карата, тоест около 1,5 килограма. Засега не е известно какво точно е теглото на новата находка, нито пък стойността й. Предприети са обаче изключителни мерки за сигурност. За диаманта беше съобщено едва, след като той е бил откаран в надеждно бронирано хранилище в Йоханесбург. Знае се само, че е открит в провинция Северозападна. Не се посочват нито компанията, нито мината, нито каквито и да са други подробности, пише БГНЕС.

Официално беше съобщено, че в най-скоро време ще бъде извършено точно измерване, претегляне на диаманта и фотографирането му – всичко това е необходимо, за да се определи по-нататъшната му съдба. Едно нещо обаче може да се каже със сигурност – става дума за невероятен късмет и за огромна сума.

„Кулинан” навремето е бил подарен от правителството на Бурската република Трансваал на британския монарх Едуард VІІ в знак на благодарност за даването на самоуправление на колонията след края на англо-бурската война. След няколкогодишни изчисления диамантът е разрязан на девет суперголеми диаманта и 96 по-малки. Най-голямата шлифована част е „Кулинан І” в крушовидна форма с тегло 530,2 карата, който е наречен „Звездата на Африка”. Той и до момента остава най-големият в света диамант и краси скиптъра на британския монарх. Вторият по размери „Кулинан ІІ” – 317,4 карата, е в британската корона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *