Отрицателна инфлация в еврозоната през септември

През септември 2015 г. индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши с 0,2% на месечна база, след като през август беше без изменение (0,0%), показват окончателни неревизирани данни на Евростат.

На годишна база инфлацията във валутния съюз през септември се понижи с 0,1%, излизайки на отрицателна територия за пръв път от месец март, когато индексът на потребителските цени също се сви с 0,1 процентни пункта.

Според Евростат по-евтината енергия е оказала основно негативно влияние върху инфлацията в еврозоната, като през септември енергийните цени се понижиха на месечна база с 1,7% и с цели 8,9% на годишна база. В същото време цените на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия се повишиха на месечна база 0,3% и на годишна база с 1,4%, като цените на необработените хранителни стоки нараснаха с 0,8% на месечна база и скочиха с 2,7 процентни пункта.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) се повиши през септември с 0,5% на месечна база и с 0,9% на годишна база, съвпадайки с предварителните данни на Евростат и след аналогичен годишен растеж през август.

Данните на Евростат са в подкрепа на вчерашно изказване на члена на ЕЦБ Евалд Новотни, в което той отбеляза, че ще са необходими допълнителни стимулиращи мерки в подкрепа на икономическия растеж и инфлацията в еврозоната.

Обявените наскоро данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че икономиката на България е под дефлационен натиск от началото на годината, тъй като е отчетена минус 0.5% инфлация спрямо декември 2014 г. Докато годишната инфлация за септември 2015 г. спрямо същия месец на миналата година е 0.1%. Средногодишната инфлация за периода октомври 2014 – септември 2015 г. спрямо периода октомври 2013 – септември 2014 г. е минус 0.1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *