От кризата през 2009 г. нищо не се прави за газовите връзки в България според експерт

Малко вероятно е газовата криза от 2009 година да се повтори, но оттогава досега нищо не се е променило с газовите връзки. Това коментира пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум, след като вчера Русия спря газа към Украйна.

„Въпреки газовата криза от 2009 година и обявените цели в енергийни стратегии до настоящия момент няма нищо изградено или това, което се изгражда, има твърде малко полза за България от него. В случая се касае според мен за съвсем умишлено пренебрегване на националните интереси на страната в името на геополитически интереси, които за мен са неразбираеми“, каза Казанджиев и препрати отговорността към българските политици, „и то точно определени партии“.

„Като че ли целта на изграждането на тези връзки е само да се усвояват европейски пари, без никаква конкретна задача или цел“, заяви той и припомни изграждането на връзката Стара Загора – Комотини, която започна през 2009 г. и в момента е доникъде.

Безпрецедентната газова криза през 2009 година причини загуби от стотици милиони левове на българската икономика. Доставките на руски газ спряха рано сутринта на 6 януари, когато „Газпром“ рязко намали подаването през Украйна заради неразплатени доставки. Кризата показа, че за осигуряване на потреблението на синьото гориво България няма алтернативи и разчита само на запасите в хранилището в Чирен и незначителни количества от находището в Галата.

Казанджиев обясни, че има вероятност за влошаване на доставките на газ, но е малко вероятно това да се случи. Според него създалото се напрежение между Русия и Турция след свалянето на руския боен самолет няма да повлияе на енергийните проекти между двете страни. „Русия би ограничила вноса на турска продукция и по този начин ще създаде проблеми в турската икономика, защото един от големите потребители на нейната продукция е Москва. Малко вероятно е да има тежки и дългосрочни последствия в енергийната сфера“, каза Христо Казанджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *