Очаква се поскъпване на свинското месо

Въпреки че цените на фуражите скачат, на свинското месо не са се променяли в последните 7-8 месеца. Причината не е само в това, че хората купуват по-малко. Критериите за качество и контрол са занижени и това се използва от търговците, които дори подменят етикетите за произход и вид на месото.
„Смесват се замразени меса с пресни меса, окрехкотени, освежени меса, меса дори с коригиран срок на годност. Всичко това излиза на щанда без да е отразен произходът на продукта“. Това месо трябва да се третира като полуфабрикат и то трябва да изчезне от щанда за прясно месо“, заяви Румен Караманов, собственик на свинеферма.
Знаем ли какво месо купуваме и защо въпреки че свинското е предпочитано от българите, го слагаме все по-рядко на трапезата? В големите търговски вериги в Бургас не ни разрешиха да снимаме какво месо продават и дали на етикета е указано откъде е. В специализираните магазини за месо единствената информация за продукта е печатът на кланицата, който често е неясен.
За да се спре спекулата с месото – менте, производители настояват да се спазва стриктно Наредбата за етикиране на храните. На видно място в магазина си, Румен Караманов е сложил табела с цялата необходима информация. Очакванията му и на колегите в бранша са с помощта на новата Агенция за храните това да се случи и в другите търговски обекти.

bTV
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *