Петролът достигна най-високото си ниво за последните три месеца

Петролът достигна най-високото си ниво за последните три месеца

26.03.2007 09:13

Петролът се повиши до тримесечен връх по време на днешната азиатска сесия. Ръстът бе резултат от напрежението около Иран във връзка с ареста на 15 британски моряци в петък, както и от очакванията на експерти за рекордно търсене на бензин в САЩ през лятото на тази година.

Заловените моряци са патрулирали в иракски териториални води, когато за били арестувани от иранските власти. По думите на британския премиер Тони Блеър ситуацията е изключително сериозна.

През февруари изтече срокът, даден на Иран за спиране на обогатяването на уран. Първоначалната реакция на пазара бе остра, след което настроенията се успокоиха поради перспективата от удължаване на преговорите. Инцидентът от петък обаче отново върна притесненията на пазарните участници.

Близо една четвърт от световните доставки на петрол минават през протока Хормуз, който свързва Иран и Оман през Персийския залив.

Освен геополитическото напрежение, подкрепа на цените на черното злато оказва и пазарът на автомобилни горива в САЩ. Миналата седмица бензинът с доставка през май поскъпна с 4,2% до 1,9581 долара за галон.

Запасите от бензин в страната бележат понижения през последните шест седмици. Според данни на щатското енергийно министерство търсенето за четирите седмици до 16 март е средно с 2,1% над нивата от 2006 година.

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през май поскъпнаха с 25 цента (0,4%) днес до ниво от 62,53 долара за барел. За изминалата седмица цените на суровината се повишиха с 4,5 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *