Финансовите министри на ЕС ще разгледат либерализацията във финансовия сектор

Търси се повече яснота и прозрачност при регулацията на трансграничните банкови сливания. Зоната за единни евро разплащания SEPA също е на дневен ред. Това е и първата среща на финансовите министри след краха на световните фондови пазари в края на февруари тази година.

Министрите на финансите на страните от Европейския съюз ще се срещнат днес и утре в Брюксел, където освен икономиката на 27-те, ще обсъдят и планове за хармонизирането на разплащанията в съюза и за премахването на някои ограничения при транс-националните банкови сливания, съобщава AFP.

По-конкретно, първият план предвижда да се разреши на лица и предприятия да използват разплащателни карти и да извършват банкови трансфери в ЕС при същите условия като в собствената си страна.

С втория план ще се затегнат правилата, по които централните банки имат право да се намесват при трансграничните банкови сливания. Той най-вероятно ще получи подкрепата на министрите, след като италианската и полската централна банка вече използваха властта си, за да обезсърчат такива недоброволни придобивания (takeovers).

Ако предложението бъде одобрено, централните банки ще могат да оценяват тези сделки единствено според репутацията и финансовото състояние на купувача; репутацията и опита на управлението на новата компания; съобразността с правилата на ЕС; и рисковете от пране на пари и финансиране на тероризъм. Освен това те ще разполагат само с 30 дни, за да изготвят оценката си, вместо досегашните три месеца, и ще могат да отложат такава сделка само веднъж.

Това е и първата среща на финансовите министри след краха на световните фондови пазари в края на февруари тази година, предизвикан от 9 процентов спад на китайския фондов пазар и растящите опасения за развитието на американската икономика. Тогава се появиха съмнения за ефекта от забавяния в други райони върху икономиката на ЕС. В доклад на ЕК за финансовите министри се твърди, че „последните сътресения на световните фондови пазари са твърде ограничени, за да окажат значимо влияние“. Прогнозата на ЕК за икономическия растеж в еврозоната е за забавяне до 2,4% през 2007 г. от 2,6% през 2006 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *