Петролът пак тръгна надолу след краткия вчерашен подем

Сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 49 цента до 72,05 долара за барел, а тези за американския еталон WTI – с 61 цента до 68,39 долара. В понеделник двата еталона отначало поевтиняха до 5-годишен минимум, а след това започнаха да растат и към края на търговската сесия Brent поскъпнаха с 3,4 процента, отбелязва Reuters.

Саудитска Арабия и ОПЕК като цяло нямат повече способи да балансират пазарите от страна на предлагането. Ще се наложи пазарите да се саморегулират и докато не се научат на това, нивото на нестабилност ще бъде високо, смята директорът по анализ на азиатските суровинни пазари на Societe Generale, Марк Кинан. Банката понижи прогнозите си за цената на Brent за 2015 и 2016 г. на 70 д. за барел, а за WTI – до 65 долара за барел.

Падането на световните цени е сериозно изпитание преди всичко за компаниите, добиващи петрол от нетрадиционни източници, отбеляза шефът на Международната агенция по енергетика, Мария ван дер Ховен.

Стремителният ръст на добива на шистов петрол в САЩ вероятно е започнал да се забавя, отчитайки намалелите издадени разрешения за нови сондажи през октомври. Но въпреки това производството едва ли ще се съкращава, докато цената не спадне значително по-вече, смята анализаторът на Chatham House, Пол Стивенс.

По отношение прага на рентабилността при добива на шистов петрол вървят спорове, но навярно той е даже доста под 40 долара за барел, твърди експертът от Chatham House.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *