Петролът понижава стойността си, златото под психологическите 500 долара

Цената на петрола се понижи вчера по време на търговията си на нюйоркската стокова борса до ниво малко под 60 долара за барел, след като регистрира понижение от 0.86 долара до ниво от 59.99 долара за барел суров петрол с доставка през януари. Спадът на ценната суровина продължи и по време на азиатската борсова сесия, където “черното злато” загуби нови 10 цента от стойността си.

Понижението стана реалност след данните за запасите на петрол в САЩ през изминалата седмица, които посочиха повишение, и въпреки прогнозите за дълга и студена зима в страната.

Спад регистрираха и цените на останалите петролни продукти, като природният газ се понижи с 18.1 цента до 13.60 долара за хиляда кубични метра.

Понижението при суровината, която се повиши във вторник до исторически максимум при ниво от 15.78 долара за хиляда кубични метра, стана реалност въпреки данните сочещи спад на запасите от суровината в САЩ с 202 млрд. кубични метра до 2.96 трлн. кубични метра.

Анализатори коментират обаче, че с настъпването на края на седмицата цената на петрола може да завърши деня отново над психологическото ниво от 60 долара, което да постави основа за евентуалното му по-нататъшно повишение през следващата седмица.

На фона на спада в цената на петрола понижението си от последните дни продължи и цената на златото.

Вчера то загуби 2.6 долара от стойността си по време на търговията си на нюйоркската стокова борса, като продължи спада си и по време на азиатската търговия, губейки нови 6.7 долара до ниво от 496.80 долара за тройунция с доставка през декември.

Така само от началото на седмицата, когато благородният метал достигна най-висока стойност за последните 24 и половина години при ниво от 538.5 долара, до днес златото се е понижило със значителните 41.7 долара, или е загубило близо 8% от стойността си.

За разлика от златото среброто приключи вчерашния ден с повишение от 17.2 цента, до ниво от 8.549 долара за тройунция след спада си от предходния ден.

Изпрати статията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *