Пет ключови промени за ипотечния пазар в САЩ

©Jason Reed

В основата на плановете на Обама стоят пет принципа и според агенция Reuters целите му са по-скоро дългосрочни. Идеята е да се подобри достъпът до ипотечни кредити и да се изгради устойчива финансова система на имотния пазар.

Разширяване на програмите за рефинансиране

Администрацията иска да помогне на хората, които дължат на банката повече, отколкото е пазарната оценка на имота им, като стимулира експанзия на рефирнансирането за онези кредитополучатели, закупили жилища, когато цените са били над настоящите рекордно ниски. По този начин американците с кредит биха могли да спестят стотици долари месечно, да увеличат разполагаемия си доход и да стимулират икономиката. Досега обаче усилията в тази посока се сблъскаха със съпротива в Конгреса. Белият дом заяви, че има нарастващ натиск над конгресмените да предприемат нещо, тъй като лихвите по ипотеките са започнали да се покачват и това би могло да намали спестяванията, генерирани от рефинансирането.

Достъпни ипотеки за семейства

Според Обама бъдещата имотна система трябва да гарантира, че популярните ипотеки с 30-годишна фиксирана лихва ще останат достъпни. Без правителствена подкрепа този вид заем може да стане изключително рядък. Fannie Mae и Freddie Mac не са давали заеми, но предоставяха финансиране за банки и други кредитори. Те изкупуваха ипотеки, които или държаха в активите си, или ги преопаковаха в нов вид финансови инструменти, гарантирани от федералното правителство, които продаваха на инвеститорите. Обама иска да приключи с Fannie Mae и Freddie Mac, но да запази правителствените гаранции. Тези гаранции, предлагани от двете компании, затрудняваха частните финансови компании да се конкурират, тъй като банките нямат интерес да дават дългосрочни заеми, без да са сигурни, че накрая държавата ще поеме евентуални загуби.

Реформа в имиграционната система

Според Белия дом имиграционна реформа ще позволи на настоящите имигранти с неизяснен статут да купуват недвижими имоти, което ще увеличи цените на жилищата и ще даде тласък на по-мащабно възстановяване в сектора. Сенатът одобри подкрепен от двете партии проектозакон, който по принцип се радва на широка подкрепа, но съдбата му остава неясна в доминираната от републиканците Камара на представителите. Според Белия дом между 2000 и 2010 г. имигрантите са били около 40% от новите собственици на жилища.

Възстановяване на най-пострадалите региони

Обама иска да се справи с неравномерното възстановяване на жилищния пазар. Целта е да се наемат повече строителни работници, да се рехабилитират порутените сгради и където се налага, да се разрушат изоставените жилища. Администрацията иска да използва програма, наречена Hardest Hit Fund, за да възстанови някои райони, обезлюдени заради наложените възбрани над ипотеките и иззетите от банките жилища. Фондът от 7.6 милиарда долара, за пръв път създаден през 2010 г. с остатъка от федералната помощ за финансовия сектор от 2008 г., регистрира слаб напредък. От март месец насам са били похарчени около 1.3 милиарда долара.

По-достъпни наеми

За тези, които не могат да си позволят да си купят жилище, Белият дом иска да осигури по-достъпни наеми. Президентът иска повече подкрепа от местните власти за хора, които купуват жилище за пръв път, така че да могат по-лесно те да се нанесат в опразнени ипотекирани жилища, на които по-рано е била наложена възбрана. В миналото САЩ са подкрепяли програми, позволяващи на частни инвеститори да купуват на едро домове на закъсали длъжници или вече опразнени по нареждане на банката, след което да си възстановят парите, като ги отдават под наем. Такива инвеститори обикновено се насочват към купувачи с ниски доходи или такива, които за пръв път желаят да се сдобият със собствен дом. В речта си Обама говори обширно за нуждата щатски и градски власти да си сътрудничат за премахване на пречките, заради които наемите растат прекалено бързо. КАПИТАЛ Daily

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *