Питър Менделсън критикува САЩ относно биогоривата

Европейският комисар на търговията Питър Менделсън призна, че определени биогорива допринасят за растежа на цената на основни хранителни стоки и замърсяването на въздуха, но политиката на Европа в това отношение е солидна. Вместо това Менделсън хвърли вината за негативните ефекти от биогоривата върху Вашингтон и американската политика, съобщава EUobserver.com.
„Вече ставаме свидели на това как широкомащабното производство на биогорива в САЩ е един от факторите, които спомагат за растящите цени на храните. Надпреварата за субсидиите за отглеждане на царевица за производство на етанол отвъд Океана намалява количеството на царевичните продукти на световните пазари и повишава цената на редица хранителни продукти“, твърди Менделсън. Той все пак добави, че не е работа на ЕС да дава съвети на САЩ как да процедират относно тези въпроси.
В последните месеци целта на ЕС да увеличи потреблението на биогорива до 10% от общото потребление до 2020 година беше поставена под сериозен въпрос. Много организации, включително и ООН, разкритикуваха Брюксел, тъй като според тях тези амбиции водят до повишаване на цените на храните и глад сред най-бедната част от населението на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *