Погват царските лакеи за имотите

Проверяват десетки служители за „Врана“, „Бистрица“ и „Ситняково“

Има данни за престъпления, категорични са в прокуратурата

Едва ли някой се е учудил, когато еврокомисари обявиха: главният прокурор Борис Велчев е човекът, който сам ще вкара България в Европа. След като 14 депутати от т. нар. комисия за т. нар. царски имоти се трудиха 5 месеца безсмислено, политиците от БСП, ДПС и НДСВ се споразумяха да не ревизират царската реституция. В безсилието си те насочиха топката към прокуратурата, която сама да установи законно ли са върнати дворците и горите. С тайната надежда, че поне до приемането на страната в ЕС на 1 януари 2007 г. няма да се случи нищо разтърсващо в тройната коалиция. Напук на държавния интерес и на желанието на избирателите им. Прокуратурата бързо разнищи механизма на далаверата с царските имоти и отсече: има данни за престъпления. Бившият столичен кмет Стефан Софиянски и ексобластният управител Олимпи Кътев скоро ще трябва да дадат обяснения как са подписали документите за реституцията „в името на НВ Симеон Сакскобургготски“.Постановленията за образуване на две следствени дела за реституцията на дворците „Врана“, „Царска Бистрица“, „Ситняково“ и хижа „Саръгьол“ вече са подписани. Разследването по тях започва утре. До 20-ина дни се очаква да стане ясно дали ще има още преписки и за реституираните гори в Рила, за двореца в с. Баня и други „царски“ имоти. Това заявиха пред „Стандарт“ вчера източници от Софийската градска прокуратура.

„Колегите от градската прокуратура ме увериха, че има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и нямам основание да не им вярвам“, коментира главният прокурор Борис Велчев.

„Ще бъдат проверени действията на всички длъжностни лица от Столична община и областната управа, които са участвали в реституцията“, уточниха от Върховната касационна прокуратура. „Ще се проследи до последния детайл как са работили всички – от експертите, които са съгласували действията по връщането на имотите, до началниците, които са подписвали документите.“

За разлика от времето на Иван Татарчев и Никола Филчев днешният почерк на обвинението е очевидно различен. Целта е не да се кичат с обвинения отделни длъжностни лица и след това да се търси каква точно е вината им, а да се установи има ли престъпни действия при реституцията. Ако имотите са върнати в нарушение на закона, ще поискаме съдът да отмени решенията за това и да върне имотите на държавата, а виновните длъжностни лица да понесат отговорността си, коментираха магистрати.

„Преди да сме разкрили всички обстоятелства, няма да повдигаме персонални обвинения. По-лесно е да се ограничи отговорността до един човек, искаме обаче да видим действията на всички по веригата, обясняват те.

Първите сигнали за незаконното възстановяване на имоти на царската фамилия внесоха във Върховната касационна прокуратура депутатът от ОДС Яне Янев и адвокат Атанас Железчев още през 2003 г. По-късно това сториха и съратниците на експремиера Иван Костов от ДСБ.

В сигналите конкретно бяха посочени злоупотреби със служебно положение при връщането на двореца „Царска Бистрица“, на хижа „Саръгьол“, на двореца „Врана“. Отделно бе оспорено връщането на 7362 дка в местностите Бистрица, Шахинското и Христакиев дол, както и 22 дка в землището на с. Бели Искър в Рила.

Засега видими изглеждат пропуските на кмета Стефан Софиянски, подписал връщането на двореца „Врана“, основавайки се на недействителен нотариален акт от 1928 г. Както показа „Стандарт“, върху оригинала на въпросния документ подпис и печат на нотариус няма, самият той е подшит в архивните книги редом до акт за друг имот със същия номер. Освен това титулната страница на представения в кметството документ не съответства на оригиналната. Въпреки това дворецът и 21,372 дка от прилежащия уникален парк бяха върнати на царската фамилия.

С подпис на бившия областен управител Олимпи Кътев и без да са представени нотариални актове за собственост, са деактувани от публична в частна държавна собственост и прехвърлени във владение на царската фамилия дворците „Бистрица“, „Ситняково“ и хижа „Саръгьол“.

Задава се разследване и за членовете на поземлената комисия в Самоков за възстановените през 2000-2003 г. общо 16 544 гори в Боровец и Бели Искър. В началото на годината проверка на „Стандарт“ установи, че заявлението за възстановяване на горите е стигнало в поземлената комисия след законовия срок, при това с 9-месечно закъснение. За да забулят това, царските адвокати използват дата от друг документ, който пък изобщо не е подписан от заявителя или упълномощен от него юрист.

Божидар Димитров

Димитър Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *