Подозират картел при изкупуване на тютюна

Все още няма нито един сключен договор за изкупуване на тютюна, а изкупните цени са много по-ниски от очакванията, алармират от Сдружение „Басма“ пред БНР.

Иван Сабахлъков от организацията заяви, че има картелно споразумение сред фирмите-изкупвачи.
„Хората не са вземали пари, не са получавали от миналата година по това време. Аз мога да кажа, че има картелно споразумение. Заявявам го! Седем-осем фирми има на българския пазар, които изкупуват на абсолютно една и съща цена, разликата между най-добрия и най-лошия – 50 стотинки“, каза той.

Според Сабахлъков при едно и също качество и сорт тютюн изкупната цена в Гърция е 2 пъти по-висока, отколкото у нас. Въпреки очакванията за цена от 6 лева за килограм, в моменттютюнът се изкупува между 4.5 и 5 лева.

„За нас проблемът е, че няма вече с какво да живеем по селата, каза производителят. По думите му, ако отрасълът тютюн загине, ще загинат и тези села, ще се изселят абсолютно всички. Ние живеем в такова географско разположение, където алтернатива на тютюна няма. Хаосът ще продължи, докато няма диалог между фирмите и производителите – те какво искат и ние да им го произведем“, допълни той.

Преди дни премиерът Борисов пак излъга, че държавата е отпуснала над 100 млн. лв. за тютюнопроизводителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *