Подписахме споразумения за 60 млн. евро за Китай

През последните два дни в Пекин и в Шанхай български и китайски компании подписаха 7 бизнес споразумения.

Бяха договорени сделки за 60 милиона евро, съобщи изпълнителният директор на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгени Иванов: „

Вчера и днес се подписаха споразумения, които ще доведат до търговски обмен на стойност не по-малко от 60 000 000 евро.

Това са сделки, всичките са експортно ориентирани и не става въпрос за внос на китайски стоки и услуги, а обратното – за износ на български стоки и услуги, софтуерни услуги и разработване на дизайн на хотелски стаи. А като стоки – това са продуктите на най-големия производител на оборудване за катерене на стени в Европа, също така износ на розово масло и сделки в областта на недвижимите имоти. Това е буквално 1/5 от търговията България-Шанхай“, каза още той.

ПрезидентътРосен Плевнелиев посочи, че Китай иска да инвестира в България, предаде БНР.

От страната ни зависи да предложи качествени проекти. „Важни инфраструктурни проекти – като тунела под връх Шипка, хидроенергийни комплекси, магистрала „Черно море“ са интересни за китайските компании. Те са готови да инвестират и да ги построят, трябва да намерят своята добра подготовка в българската администрация. Не е задължително да предоставяме държавни гаранции“, каза президентът.

Има много най-различни форми. Ние търсим модел как те да работят успешно в рамките на европейските правила в по-широк контекст, в много повече държави-членки на Европейския съюз.

До половин година България и Китай ще подпишат споразумение в областта на санитарните норми, което ще позволи износ на български млечни продукти и месо за азиатската държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *