Половината от световното население ще има нужда от очила

Половината от населението на планетата ще е късогледо през 2050 година, предава The Telegraph, цитиран от Фокус.
Това би било значително увеличение в сравнение с 34 процента, които в момента се затрудняват да виждат надалече.
Причината за рязкото влошаване на зрителните способности е твърде многото време, през което се взираме в екраните на компютрите и смартфоните и недостатъчното време, прекарано на открито, се посочва в изследването, публикувано в журнала Ophtalmology.
Авторите му прогнозират, че 4.8 милиарда души или 49.8 на сто от световното население, ще трябва да носят очила през 2050 година. През 2010 година 28.3 процента – 2 милиарда души, са страдали от късогледство, познато още като миопия.
Промените са предизвикани от фактори на околната среда, посочват учените. Изследването показва, че хората, живеещи в богати държави в Северна Америка, Европа и части на Азия по-често са късогледи, тъй като прекарват повече време, гледайки екрани. Друго проучване установява, че вероятността за късогледство при децата във Великобритания е два пъти по-голяма сега, отколкото преди 50 години.
Взаимовръзката между късогледството и компютърните екрани обаче все още не е категорично доказана. Екип от Щатския университет на Охайо в САЩ открива, че взирането в електронните дисплеи в продължение на часове “не причинява късогледство. Продължилото две десетилетия проучване, което е приключило през миналия април, не открива зависимост между времето, прекарано пред екран и миопията. И двете противоречащи си изследвания все пак са единодушни, че вероятността от развиване на късогледство е по-малка при децата, които прекарват повече време на открито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *