Получените 500 млн. лв. от инвеститори на БФБ създават много възможности

В рамките на два месеца инвеститори и притежатели на акции, търгувани на БФБ-София, получиха към 500 млн. лв. В това число влизат 187 млн. лв. от продажба на акции в Каолин АД в над 300 сделки. Също така около 150 млн. лв. от ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ, 40 млн. лв. от дивидент на Адванс Терафонд АДСИЦ, около 70 млн. лв. от дивиденти на Булгартабак холдинг АД, около 16 млн. лв. от сделки с акции на Инвестор.БГ АД, около 4 млн. лв. от дивидент на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, плюс около 6,6 млн. лв. очакван дивидент от Софарма Трейдинг АД и около 9 млн. лв. очакван дивидент от Софарма АД.

Част от дивидентите са гласувани и предстои да бъдат изплатени, а други тепърва ще бъдат гласувани. Факт е, че истинска дивидентна вълна залива БФБ-София.

Тези 500 млн. лв. ще се присъединят към вече получените от спекулантите през 2012 г. пари от търговите предложения при София-БТ и Благоевград-БТ, както и при окрупняването на пакети в Агро Финанс АДСИЦ и други.

При такива колосални суми за мащабите на БФБ-София не е учудващо, че SOFIX отчита ръст с 32% за 6 месеца и с 48% за година.

При среднодневен оборот на БФБ-София от около 1 млн. лв., без да броим големите сделки, сумата от 500 млн. лв. е огромна. Дори само 20% от нея да е в индивидуални инвеститори и фондове, това са 100 млн. лв. А такава сума вложена на фондов пазар се мултиплицира многократно, защото новият капитал се влага в акции, продалият тези акции купува други и т.н. Тоест парите се завъртат многократно.

Със сигурност тези около 500 млн. лв. са силен фактор, като може да повлияе в три направления:

Първо – Достигане на „реалните“ стойности на акциите. Реалните стойности са твърде субективна категория. В момента SOFIX е около 430 пункта и все още е в пъти под достигнатите почти 2 000 пункта през 2007 г.

Второ – Възможно е да се появят балони на БФБ-София, тоест прекалено високо оценени акции. Това не е изключено, защото спекулантите трудно задържат кеш и обичат да го инвестират на пазара. От една страна „кешът в ръцете им пари“, от друга страна борсовата игра е увличаща и те търсят още и още печалби. Все пак ръст на SOFIX с 48% за година си е червен флаг и е нужно замисляне. Разбира се масово се изважда доводът, че големият ръст идва след големия спад от 2007 г. насам.

Трето – Може да се появят публични предлагания на акции, например на привилегировани, каквито намерения имат от Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка. Възможно е да видим и чисто нови листвания на компании. В края на 2012 г. бяха приватизирани държавните пакети в Енерго-Про и ЧЕЗ и тогава впечатление направи големият интерес. Подадените пазарни поръчки за Енерго-Про бяха за 10,5 млн. лв., или 10,7 пъти повече от тези за ЕВН в края на 2011 г. Ако днес има подобен търг не е изключено да видим търсене в пазарни поръчки за 100 млн. лв. Просто пари в инвеститорите би трябвало да има.

Анализът е лично мнение на автора и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Целта му е активиране на дискусия по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *