Потребителите са различни, имат различни нужди и търсят най-доброто за себе си

Георги Mалчев притежава над 10 години опит в сферата на маркетинга, бизнес консултациите, стратегическото развитие и оперативно управление на компании. Той е преподавател в програма “Реклама” и “Рекламен мениджмънт” в НБУ. Има MBA от Американския университет в България, както бакалавърска и магистърска степен по МИО от УНСС. Лектор е по мениджмънт и стратегическо планиране.

Г-н Малчев е панелист и модератор във форуми по мениджмънт, търговия на дребно и инвестиции и ще вземе участие в семинара „Как да създадем успешна марка в България?“. Събитието ще се проведе на 15 октомври в Новотел „София“. Темата, по която ще говори г-н Малчев, е „Бизнес логиката при създаването на нов бранд“.

Събитието ще се проведе на 15 октомври в Новотел София.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/D-Uzunova:-Bulgarinut-e-potrebitel,-kojto-mnogo-obicha-novi-neshta/nid-113662.html
Събитието ще се проведе на 15 октомври в Новотел София.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/D-Uzunova:-Bulgarinut-e-potrebitel,-kojto-mnogo-obicha-novi-neshta/nid-113662.html
Събитието ще се проведе на 15 октомври в Новотел София.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/D-Uzunova:-Bulgarinut-e-potrebitel,-kojto-mnogo-obicha-novi-neshta/nid-113662.html
Събитието ще се проведе на 15 октомври в Новотел София.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/D-Uzunova:-Bulgarinut-e-potrebitel,-kojto-mnogo-obicha-novi-neshta/nid-113662.html

Каква е първата Ви асоциация, когато някой каже „търговска марка”? Има ли разлика между „търговска марка” и „бранд”?

Определено има разлика. Брандът е онова невидимо нещо, което ни позволява да управляваме отношенията с клиентите ни, извън чисто функционалното решение, което предлага нашия продукт или услуга. Брандът е актив, който създаваме и развиваме. А търговската марка е носителят на този “актив”. Трябват и двете, и нито едното не може без другото, за да изпълнява бизнес целите на компанията.

Защо една и съща компания би искала да създава и развива различни брандове и какви изгоди ѝ носи това?

Представете си идеалната ситуация, в която потребителите нямат избор и купуват вашия шоколад или правят спестовните си влогове само при вас. Не беше чак толкова отдавна този период. Лошото е, че го правят, защото нямат алтернатива. Не защото не са различни и нямат различни нужди. Не защото не са склонни да развият обвързаност с една компания, бранд или продукт/услуга. Потребителите са различни, имат различни нужди и търсят най-доброто за себе си. Това включва функционално решение, условия и начин на ползване, емоционална стойност и т.н. Много е трудно да убедите някого, че не е възможно да намери решението, което му приляга най-много. При положение, че той го изживява и го получава, когато купува кафе, избира телефон или дестинация за почивка. И естествено го търси и желае да го получи.

Ползите от създаването и развитието на брандове са много, и те са на ниво дългосрочен бизнес. Участвал съм в развитието на бизнес линии и брандове, които са станали водещи, даже отделни компании, защото потребителите са ги пожелали, а компаниите изпълниха обещанието си към тях. И такива, от които потребителите плавно се оттеглиха, защото промениха своите нужди, или получиха по-добро предложение.

Според Вас кой е най-успешният Ви бранд проект? А този, за когото не искате да си спомняте дори на сън?

Най-успешен бранд проект бих нарекъл ilyan.com – агенцията, в която съм съдружник. Преди 6 години това беше малка бутикова агенция с 2-3 служители. Заедно с екипа превърнахме компанията в една от водещите дигитални агенции в България. От агенция, която правеше идентичности, сайтове и брошури – се развихме и позиционирахме като creative digital agency. Даваме пълно дигитално обслужване на „Данон“, „Белла“, „Загорка“, „Интерснакс“. От три години имаме офис в Лондон, а в момента работим активно с клиенти в Румъния. В момента сме в нова вълна на разрастване и надграждаме брандинга ни.

Имахме нашите звездни моменти, които умело използвахме. Екипът ни имаше визията как искаме да се развием и какво искаме да постигнем. Избрахме и развихме брандинга ни по начин, който ни позволява да добавяме лесно нови типове клиенти, услуги и пазари.

Бранд проект, за който не искам да си спомням – амии, забравил съм го. Ако трябва да се разровя в спомените – имам бегъл спомен за времената, когато като директор дирекция в Министерството на икономиката и като част от екипа се опитвахме да позиционираме България като добра дестинация за компании в областта на производството на части за автомобили. С много усилия организирахме срещи с някои от водещите Tier 1 и Tier 2 компании (Tier 1 работят директно с автомобилните производители). Трудно събрахме обаче български фирми и имахме само две-три водещи, реално работещи с Tier 1и Tier 2 компании. Представителите на водещите български фирми свършиха страхотна работа и популяризираха България като подходяща дестинация с подходяща база от специалисти и фирми партньори. Един от шестте представители в делегацията ни, представител на водещ местен производител на части, обаче владееше английски език базово. И на всяка среща беше със стар костюм и задължително с бели чорапи. Неправилно избран от нас брандинг, неправилна аудитория (Tier 2 и най-вече Tier 3 компании щяха да са по-подходящи), неправилно избрани канали за посланията. Бях го забравил, но сега споменът ще ме преследва известно време в сънищата.

Ако не се занимавахте с маркетинг, какво би било вашето амплоа?

Работа с хора, задължително. Оттам нататък възможностите са много. При всички случаи обученията, тип изживяване са нещо, което ми е интересно и правя с удоволствие.

Със сигурност предприемачеството е нещото, което правя и ще продължа да правя. В момента има страхотна екосистема и нужното финансиране от фондове като Еleven и Launchub. Останалото са идеите, мотивацията и екипа. И разбира се – подходящият брандинг на съответния стартъп. Компанията ни, която Eleven финансира – Captn Social, предлага платформа за създаване на приложения във Facebook в рамките на няколко минути от всеки потребител, без нужда от ИТ умения или от скъп криейтив. В момента я развиваме като бранд – като в България, така и в Европа и се убеждаваме колко многопосочен, стратегически и в същото време конкретен е брандингът. Надявам се заедно с други стартъп компании Captn Social да стане пример за успешни български компании с международен бизнес модел и присъствие.

Регистрацията за семинара „Как да създадем успешна марка в България?“ е отворена и всички, които имат интерес към събитието, може да заявят своето участие на адрес www.powerbrand.bg/seminars. Първите 15 регистрирани участника ще получат безплатен екземпляр от книгата „Брандинг 101“ на издателство „Локус Пъблишинг“, партньор на проекта. Организатор на семинара е консултантска фирма „Пауър Бранд“, специализирана в пълно маркетинг обслужване на търговски марки. „Пауър Бранд“ работи в областта на брандинга и медиите повече от 2 години в партньорство с водещи маркетинг консултантски компании в света и популярни международни експерти с многогодишен опит и доказани успехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *