„Правим революция при Закона за обществените поръчки“. Основната идея на закона е насърчаването на малките фирми, обясни Бобева

Правим революция при Закона за обществените поръчки, а не просто козметични промени, както се твърди. Има нужда от радикални промени. Много хора коментират закона без да са го чели и затова има толкова критики. Това каза в ефира на Bulgaria On Air вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

„Имаше доста критики по отношение на действащата рамка и трябваше да променим всичко. Грижата на закона не е да създаваме комфорт на възложителите, а да създадем прозрачност за участниците и гражданите“, категорична е тя.

„Ние искаме договорите да бъдат в интернет – това е пълна прозрачност. Досега в закона фигурираше възможността, ако някой поиска протокола от комисията в обществената поръчка, тя да го дава, а сега става задължително“, аргументира се вицепремиерът.

По думите й основните идеи на закона са насърчаването на малките фирми и борба с монополите.

Във връзка с повишилия се външен дълг на страната с 500 милиона евро до 37,5 млрд. евро за последната година, Бобева каза, че има доста спекулации на темата частен дълг (който формира над 80% от общите задължения на страната).

„Твърди се, че е прекалено висок частният дълг, но това, което е важно за една икономика, е публичният дълг, а в ЕС по този показател запазваме едно от най ниските нива – 14%. Това е добро постижение на фона на финансовата криза, което показва, че българските банки се справят със ситуацията“, каза още тя.

Според нея е необходимо да се знае, че повечето държави са надхвърлили отдавна 100% от БВП с външния си дълг, така че доближаването на България до 100% не трябва да поражда тревоги.

Бобева каза, че позицията й на вицепремиер по икономическото развитие е важна длъжност, защото е необходимо да има координация на икономическите политики. „Отдавна не е имало такъв вицепремиер, а трябва да съществува, за да има развитие в държавата. С министрите мислим по един начин и това ни дава да успеем с икономиката“, смята тя.

По думите й най-големите и емблематични инвеститори са имали проблеми в последните години, но поясни, че не упреква никого, защото проблемът може и да е в тях самите.

Вицепремиерът е категорична, че е против това да се харчат по 17 млн. лева за ПР, с който да бъдат привлечени инвеститори в страната. „Необходим е друг подход, включително по-активна работа на посланиците и търговските дружества“, посочи Бобева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *