Преглед на икономическата тема в пресата

НАП готви двоен капан за фиктивните заеми“, информира „Сега“
Двоен капан за измамниците, които оправдават сивите си доходи с фиктивни заеми, готви Националната агенция за приходите. Заемите над 5000 лв. не само ще трябва да се декларират в годишната данъчна декларация, но ако информацията е невярна или изобщо липсва, се предвижда глоба в размер на 10% от некоректно декларираната сума.
Ако гражданинът повтори нарушението, санкцията се вдига на 15%, предвиждат промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които ще бъдат гледани днес в бюджетната комисия.

„Отпускат 5 пъти по-малко пари на пътната агенция за инфраструктура“, пише „Класа“
Около 98 млн. лв. за капиталови разходи ще получи през 2010 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), което е почти пет пъти по-малко от поисканите 500 млн. лв. Министерството на регионалното развитие и благоустройството пък ще получи в бюджета си за капиталови разходи 50 млн. лв. Още 148 млн. лв. са заделени в централния републикански бюджет за строителното ведомство и пътната агенция. Това съобщи след заседанието на кабинета вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. Той обясни, че извън капиталовите разходи на пътната агенция са осигурени още 35 млн. лв. за зимно поддържане за сезон 2009-2010 г., 15 млн. лв. за аварийно поддържане и още 3 млн. лв. са предвидени за зони с общинска инфраструктура.
АПИ обаче е бенефициент и по оперативна програма „Транспорт“ и оттам трябва получи за свои проекти още около 990 млн. евро. По линия на програмата за регионално развитие пък трябва да се усвоят над 500 млн. лв. за ремонт и рехабилитация на пътища II и III клас, поясни Плевнелиев.
Бюджетът на пътната агенция за тази година е 313 млн. лв. До средата на септември обаче тя бе под шапката на МС. От общите пари 121,7 млн. лв. са били за инвестиции в капитално строителство, а 123,7 млн. лв – по програми за основен, текущ ремонт и поддържане, в т.ч. и зимно.
„1900 лв. трябват за нормален живот“, съобщава от първата си страница „Монитор“
1913 лв. на месец са необходими, за да живее без лишения четиричленно семейство с две деца у нас. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Средно 478 лв. на човек трябват за храна и редовните сметки за ток и парно.
Издръжката на живота е спаднала с 0,5 % през третото тримесечие спрямо юни 2009 г., съобщи директорът на института Любен Томев. С 1,5 на сто обаче е поскъпнал животът на годишна база. 0,2% е измерената годишна инфлация спрямо септември 2008 г., сочат данните на КНСБ. Средно 0,3 на сто пък е годишната инфлация в ЕС.12 на сто от сънародниците ни имат доход над 478 лв., а 31% вземат до 240 лв. Един от десет пък живее под прага на бедността.
182,98 лв. на месец струва храната за физическото оцеляване, изчислиха от конфедерацията.
Средно с 1,5 на сто са поевтинели хранителните стоки от юни до септември. Най-голям спад е регистриран за зеленчуците и зеленчуковите консерви – 15,6 на сто. С 0,4 % пък е поевтинял хлябът през третото тримесечие.

„Правителството замразява АЕЦ „Белене“ през 2010 г.“, информира „Сега“
България няма да отпусне държавна гаранция за какъвто и да е заем за изграждането на АЕЦ „Белене“ през 2010 г. Кабинетът прие вчера списъка с държавно гарантирани заеми за догодина и ще го изпрати в парламента за утвърждаване като неразделна част от бюджета за догодина. В него има само 6 проекта и АЕЦ „Белене“ не е сред тях. Това означава, че на практика ще спрат всякакви дейности по втората атомна централа. Единствената възможност за промяна на ситуацията е правителството на ГЕРБ да осъществи намеренията си да продаде част или целия държавен дял от проекта. Пред „Сега“ висши чиновници от МФ вчера обясниха решението с „актуалната политика на правителството“.
Решението идва ден преди срещата на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков с руския вицепремиер Сергей Собянин. Съдбата на АЕЦ „Белене“ е една от основните теми на българо-руските отношения.
За 2009 г. държавата гарантира заеми за АЕЦ „Белене“ за 600 млн. евро. През април руският премиер Владимир Путин обяви, че тогавашният му български колега Сергей Станишев го е помолил Русия да разгледа възможността за отпускането на заем за изграждането на АЕЦ „Белене“. Путин каза, че Русия може да отпусне експортен заем от над 3 млрд. евро за главния изпълнител „Атомстройекспорт“, но за това трябва държавна гаранция. Тогава от „Български енергиен холдинг“ прецениха, че през 2010 г. може да се усвоят 1.5 млрд. евро от този заем, и поискаха държавата да даде гаранция за тази сума през 2010 г.

Изготвил прегледа: Венелин Йорданов – ИП ПОПУЛЯРНА КАСА 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *