Преглед на печата

БСП иска декларациите на министрите за конфликт на интереси
в. Класа
Парламентарната група на Коалиция за България е внесла писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което изисква предоставянето на всички декларации за липса на конфликт на интереси на министрите от правителството. Това съобщи на пресконференция вчера Деница Златева, член на Националния съвет на БСП.
„За нас е доста смущаващ фактът, че голяма част от декларациите за конфликт на интереси на новото правителство все още не са публични“, каза Златева. Тя добави, че е направена заявка от управляващите за промени в Закона за конфликт на интереси, тъй като може би ще се окаже, че няколко министри са в явен конфликт на интереси. Според нея такива промени могат да доведат до трудности при усвояване на евросредствата.
„Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по отношение на усвояването на европейските средства дава една добра оценка на страната ни. Сега трябва да кажем, че се справяме добре, да си вземем поука“, заяви бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева.

Заплатите на чиновниците според свършената работа
в. Стандарт – стр. 10

Резюме на статията
Заплатите на чиновниците ще се определят от свършената работа, постигнатите резултати и отговорностите, които носят. Работна група от дирекцията ОП „Административен капацитет“ в Министерството на финансите вече разработва нов начин за плащане на държавните служители. Средствата за този проект са около 1 млн. лв. Промените в заплащането се налагат, защото се оказа, че бившият министър на финансите Пламен Орешарски е на 38-о място по месечни доходи сред служителите на ведомството.
40% от общите средства по ОП „Административен капацитет“ са договорени, а 17% вече реално са изплатени, каза зам.-министърът на финансите Ана Михайлова. Сключените договори са за 140 млн. лв., а реално са изплатени 62,6 млн. лв. До края на годината ще бъдат открити още три процедури по ОПАК. Първата е за „Модерно управление на човешките ресурси в държавната администрация“, и по нея може да кандидатства Министерският съвет. Втората е за „Компетентна и ефективна държавна администрация“ и ще бъде за Института по публична администрация (ИПА). Последната процедура е за „Подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса, в това число с развитие на електронното управление“ и е насочена към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

БСП-Пловдив избира лидер в неделя
в. Труд
БСП-Пловдив ще си избира нов лидер в неделя, когато е отчетно-изборната конференция на червените в града. От вчера районните партийни съвети в града правят номинации за нов председател. Вече са издигнати кандидатурите на доскорошния шеф на УМБАЛ
„Св. Георги“ д-р Илия Баташки, бившата депутатка Атанаска Тенева, бизнесмена Георги Гергов и управителя на фирма „Градски транспорт“ Ангел Батаклиев.
Вчера червените в Пловдив пратиха два сигнала до Апелативната прокуратура в града. Те са за злоупотреби при санирането на 13 детски градини и училища в район „Източен“. В събота в района ще се избира кмет.
Преди той се управляваше от сегашния областен управител на Пловдив Иван Тотев и настоящия кандидат на ГЕРБ за нов кмет Петър Петров.

ДАВАТ НА ПРОКУРОР КАНДИДАТ ЗА КМЕТ ОТ ГЕРБ
в. Дума
Администрацията в пловдивския район „Източен“ финансирала проекти двойно, алармират общински съветници
Сигнали за финансови нарушения на кметската администрация в пловдивския район „Източен“ са внесли от Коалиция за Пловдив в Апелативната прокуратура. Това е станало на 14 октомври, потвърди за ДУМА председателят на групата червени съветници в града под тепетата Николай Радев. Единият е за злоупотреби с плащания по проект за саниране на 13 училища и детски градини, а вторият е свързан с дарения за районната администрация от фирми. Отработените „схеми“ са повод за разследване на сериозни корупционни практики, алармираха социалистите в Пловдив.
Сигналите на червените общинари се отнасят за периода, в който кмет на район „Източен“ е сегашният областен управител Иван Тотев, а заместник-кмет е днешният кандидат на ГЕРБ за кмет на района Петър Петров. През 2008 г. районната администрация платила на фирмите изпълнители за проект за саниране на училища и детски заведения за дейности, изцяло обезпечени от Министерството на икономиката и енергетиката по фонд „Енергийна ефективност“. На практика за една и съща работа е платено два пъти -веднъж от общинския бюджет и втори път от държавата, уточни Радев.

Кметове харчат за сметища само с подпис от Караджова
в. 24 часа
Всяка община, която има сметище на своя територия, трябва да блокира пари за затварянето и рекултивацията му в специална банкова сметка. За тази промяна в закона за отпадъците са се договорили ек-оминистерството и националното сдружение на общините. В сметката трябва да има по 28 000 лв. за всеки декар от площта на сметището, за да е сигурно, че парите ще стигнат.
„По 28 лв. на кв. м трябват, за да бъде затворено едно бунище без опасност за околната среда“, обясни експертът от екоминистерството Стефан Стефанов.
Парите от специалните банкови сметки ще могат да се пипат от кметовете само с разрешение на екоми-нистъра Нона Караджова. След нейния подпис банките ще разблокират сумите. Сметките пък ще се пълнят от данъка за депониране на отпадъците, който се въвежда с промените.
Екоминистерството се е отказало от идеята си общините да блокират пари от новия данък в банките с цел строеж на нови клетки на депата за отпадъци.

ЧЕЗ минава на месечно отчитане от 1 февруари
в. Земя – стр. 5

Резюме на статията
Електроразпреда1ителното дружество ЧЕЗ преминава към едномесечно отчитане на тока, съобщи вчера председателят на държавния енергиен и воден регулатор ДКЕВР Ангел Семерджиев. По думите му до 1 февруари 2010 г. всички абонати трябва да получават едномесечни сметки за изразходваната електроенергия. За да изпълнят разпореждането на комисията, от компанията са започнали да наемат нови служители. Ако до 1 февруари ЧЕЗ не изпълни разпореждането на регулатора, може да се стигне до имуществени санкции и дори до отнемане на лиценза му, предупреди Семерджиев. Новият изпълнителен директор на „ЧЕЗ България“ Блахослав файмон обаче съобщи, че не е запознат с крайната дата за окончателното връщане на едномесечното отчитане на тока. Вече няколко пъти ние казахме, че сме готови да изпълним това задължение и чакаме решението на съда, така изпълнителният директор на ЧЕЗ коментира готовността на дружеството да върне окончателно едномесечното отчитане в София и Западна България до 1 февруари догодина. Връщането за нас ще означава загуба от 10 милиона лева годишно и 4 милиона еднократни разходи, допълни Блахослав Файмон. Компанията е готова само тази година да покрие загубата, предупреди той. Това ще се отрази във формулата, която образува цената на тока, заплаши потребителите и комисията чехът.

БНБ: Фискалният резерв ще задръсти банките
в. Труд
400 млн. лева сме спечелили от операции със спестеното от държавата
Най-големите мераклии вчера се наредиха на опашка в БНБ, за да си купят златната 100-левова възпоменателна монета, отсечена в чест на св. Димитър Чудотворец. На касите на банката парата се продаваше по 640 лв. без ДДС. Снимка Цветан Томчев Ако фискалният резерв на правителството бъде изтеглен от БНБ и депозиран в частни банки, ще се задръсти банковата система. Това коментира подуправителят на БНБ Димитър Костов по повод идеята на финансовия министър Симеон Дянков спестените пари на правителството да се дадат за частно управление.
По принцип няма технически проблем целият резерв от 7-8 млрд. лв. да бъде изваден от централната банка в рамките на 3 дни, добави той. Това обаче ще вдигне рязко ликвидността на банките и те на практика няма какво да правят с парите. Вариантът им е да постъпят като централната банка и да ги вложат безрисково в ценни книжа. Наливането на пари в банковата система обаче няма да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, обясниха експерти пред “Труд”. Вярно е, че ресурсът ще поевтинее, но рисковата надбавка, която се калкулира в лихвата, няма да позволи процентът да падне, тъй като рискът в реалния сектор остава висок.
Цитираният от министър Дянков лихвен процент от 6 на сто, който държавата можело да вземе за парите, е нереален, смятат банкери. Цената на средния депозит в банковата система е около 3,5%, показват данни на Централната банка. Освен това, за да се вземе пълната стойност на лихвата, резервът трябва да се държи на депозит дългосрочно. Това може да се направи, ако държавата е свръхликвидна. Нашият случай обаче не е такъв, ние се чудим как да пълним бюджетните дупки, казаха експертите.
По принцип идеята за депозиране на фискалния резерв в частни банки е добра, коментира от своя страна шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. Ние обаче не знаем никакви подробности за това, дяволът е в детайлите, добави той.
Не е вярно, че правителството държи парите си в БНБ срещу минимална лихва от 0,5%, твърдят от Централната банка. Депозитът не се държи “на склад”, а се инвестира в първокласни и безрискови ценни книжа. За миналата година печалбата от тези операции е бил около 400 млн. лв., казаха за “Труд” от БНБ.

ЧЕЗ ще мине на едномесечно отчитане от 1 февруари 2010 г.
в. Сега
Мениджърът за България твърди, че все пак ще изчака окончателното решение на съда
От 1 февруари 2010 г. всички абонати на ЧЕЗ ще преминат на едномесечно отчитане на тока. Това заяви вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Атанас Семерджиев.
Комисията е получила уверение от ръководството на ЧЕЗ, че ще започне да преминава към новия график, след като определение на ВАС от началото на октомври постанови, че дружеството трябва да изпълни предварително решението на ДКЕВР. Според Семерджиев ЧЕЗ е представител като доказателство факта, че назначава нови хора за инкасатори. Спорът между енергодружеството и комисията се води вече втора година.
Часове след това изявление обаче изпълнителният директор на ЧЕЗ България Блахослав Файмон заяви в Плевен, че не е чувал за датата 1 февруари 2010 г. Файмон е на този пост от няколко седмици и още при първото си представяне пред медиите демонстрира, че не е съгласен електромерите да се отчитат всеки месец.
„За първи път чувам тази дата. Вече няколко пъти ние казахме, че сме готови да изпълним това задължение и чакаме решението на съда“, коментира шефът на ЧЕЗ. Той обаче има предвид окончателното решение на ВАС по казуса, който се очаква не по-рано от средата на ноември. Файмон преповтори мотивите на чешката компания – че едномесечното отчитане на уредите ще струва към 10 млн. лв., които ДКЕВР трябва да й признае като допълнителен разход и да включи в цената на тока. Мениджърът откри вчера заедно с плевенския кмет Найден Зеленогорски разширението на своя кол център, който поема всички обаждания на аварийните телефони на ЧЕЗ.

Кризата „изяла“ 83 млрд. лв. от богатството на българите
в. Дума
Само за периода между третото тримесечие на 2008 г. и края на първото тримесечие на 2009-а кризата е изтрила 83 млрд. лв. от богатството на българските домакинства, най-вече заради спада на цените на недвижимите имоти с около 20%, съобщи по време на кръгла маса главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов, предаде Дарик. Това се равнява на 130% от БВП и е нормално в тази ситуация домакинствата да се стремят към консолидиране на дълговете си и увеличаване на процента на спестяванията, обясни Павлов.
По думите на Павлов индустрията на България ще излезе от рецесията в началото на 2010 г., но ръстът на БВП ще остане отрицателен. Вече не може да се разчита на бум на чуждите инвестиции или на потреблението, какъвто имаше в последните години. Но постепенно Източна Европа се превърна в „произвеждащата ръка“ на Запада и това ще помогне на региона да се възползва от по-скорошното от очакваното възстановяване на икономиката на евро-зоната, обобщи Матео Фераци, икономист от УниКредит Груп. Преди в ЦИЕ се произвеждаха около 10% от автомобилите в Европа, сега процентът е 40%, допълни Фераци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *