Преглед на печата

Една от темите извън политиката, но тясно свързана с живота на всеки от нас е икономическа, почерпена от предварителните резултати на Националния статистически институт и Националната агенция за приходите. „Бизнесът съкращава, държавата назначава“ – пише ДНЕВНИК и допълва, че за първото тримесечие на годината работещите по трудов договор в обществения сектор са се увеличил с 10 836 души, а в частния са намалели с 34 102-ма. „Въпреки кризата държавата увеличава чиновниците“, е озаглавена темата на СЕГА. „Безработен с 5 млн. данъци“, е водещото заглавие в СТАНДАРТ. Изданието съобщава, че достойният за Гинес тарикат бил разкрит при проверка на Националната агенция по приходите. На името на човек, който официално не получава дори стотинка и не развива никакъв бизнес, се води имущество за милиони левове. По прогнози на Българска стопанска камара с 200 млн.лева се свиват приходите от осигуровките през 2009-та година. За този аспект на кризата пише КЛАСА и уточнява, че бизнесът предлага промени в пенсионната система, чиито ефект за икономиката ще е над милиард и половина лева. И ПАРИ отделя внимание на ефектите от икономическата криза под заглавие: „Ликвидация. Хартиеният бизнес отива в историята“. Най-големият производител на неизбелена целулоза на Балканите в Стамболийски спира. От два месеца завод „Свилоза“ също не работи. НОВИНАР спира вниманието върху търговска война с черен пиар и нелоялна конкуренция. Търговци се оплакали пред всекидневника, че икономическата криза е довела до истинска война между компаниите, които по нечестен начин се опитват да задържат пазарите си и да намерят клиенти. Чрез интернет или по други пътища са пускали слухове срещу конкуренцията, с които подбиват цените на български стоки.
Редица всекидневници отделят място на първите си страници за решението на Върховния касационен съд – делото Борилски да получи нов шанс. Това са ДНЕВНИК, СТАНДАРТ, СЕГА.
Централните всекидневници също са обединени и за пореден криминален случай- става дума за нереализирания банков обир в Кюстендил, от който обаче органите са се натъкнали на факта, че сред бандитите е имало и столичен полицай. По стила на действие, групата я обвързват и с други грабежи от преди години. 24 ЧАСА помества снимка на дупката, която апашите копаели, а тухлите изкарвали в пътни чанти нощем, за да стигнат до банката и да приберат авоарите й. Темата е публикувана още в ТРУД, МОНИТОР и СТАНДАРТ.
Два всекидневника насочват внимание към спортни теми – ЦСКА ще даде пари на всеки отбор, който победи Левски до края на първенството, научли в ТРУД. Новината била потвърдена от ръководни фактори на Българска армия. ДУМА осведомява читателите си, че Бербатов е номер четири през сезона.
И накрая едно изречение за избухналия пожар в сърцето на Европа. Всекидневниците публикуват снимки с гъст дим над сградата Берлемон в Брюксел, където се помещава Еврокомисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *