Предизборни сътресения на атинската борса

Пазарът в Гърция беше изненадан, а поисканите от премиера Костас Караманлис предсрочни избори доведоха до масови продажби на акции на атинската борса.
Пазарът в Гърция беше изненадан, а несигурният изход от поисканите от премиера Костас Караманлис предсрочни избори, що се отнася до това дали страната ще може да се сдобие с ново самостоятелно правителство, доведе до масови продажби на акции на атинската борса.
Инвеститорите, и най-вече чуждестранните, също реагираха остро на перспективата за предсрочен вот. Продължаващият застой на гръцкия пазар в сравнение с европейските борси, които направиха опити да излязат от рецесията, показва, че все още вътрешни фактори и събития в Гърция и преди всичко предстоящите предсрочни избори са под силното влияние на международния климат.
На борсата в Атина вчера бе регистриран срив на индексите и вълна от продажби на акции, писа в. „Вима“, цитиран от БТА. Очакванията на инвеститорите обаче са, че истинските събития за тях ще продължат дълго, тъй като те ще са зависими от изборния резултат.
Най-вече, ако вотът не даде възможност да бъде формирано самостоятелно правителство. Впрочем точно тази вероятност подейства и като катализатор за резкия скок на продажбите на борсата вчера.
Чуждите инвеститори са притеснени и от факта, че е възможно да се стигне до повторение на вота в Гърция, ако не бъде съставено правителство.
Те не изключват двете водещи партии Нова демокрация и ПАСОК да стигнат до още един срив през март, когато парламентът ще трябва да излъчи нов държавен глава.
Ако това не се случи, конституцията постановява разпускане на парламента и свикване на нови избори. Подобни перспективи се възприемат със страх от инвеститорите, за които сегашната обстановка в Гърция крие рискове за очертаващ се дълъг период на несигурност с продължителни последствия за реалната икономика.
На борсата в Атина вчера най-много се търгуваха акциите на големи и малки държавни предприятия /като например, на Националната електрическа компания /ДЕИ/.
Наред с това активна бе и продажбата на акции на големи консорциуми и компании, тъй като отсъствието на правителство на практика „замразява“ най-значимите държавни обекти, повечето от които са листвани на борсата. Международната кредитна агенция Стандарт енд Пуърс предупреждава, че гръцката икономика все още е зависима от големия външен дисбаланс и че Гърция е сред страните от еврозоната с най-висок бюджетен дефицит и публичен дълг. В анализ на агенцията се прави изводът, че банковият сектор в Гърция е най-рисковият в Западна Европа, тъй като продължава да изостава от банковите сектори в Европа по отношение на своето разнообразие и потенциал. От тази гледна точка Стандарт енд Пуърс предупреждава за нарасналите кредитни рискове в Гърция, които според агенцията продължават да са сред най-високите в Еврозоната.
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ обаче сякаш опроверга премиера Караманлис, който поиска предсрочни избори заради световната икономическа криза. Един от главните икономисти на организацията Йорген Елмесков смята, че „кризата може би вече е свършила, тъй като данните показвали, че световната икономика е отбелязала ръст по-висок от очаквания.
Според него икономическата рецесия в света върви към своя край с по-бързи темпове, отколкото се е очаквало преди няколко месеца и даже „може би вече е свършила“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *