Премиите във фалиралите банки наостриха прокуратурата и данакоплътците

Публичната тайна все повече скандилизира обществото и главният прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо съобщи, че изплатените премии в някои банки, спасени от сигурен фалит с пари на данъкоплатеца, са по-високи от чистите им приходи, предаде Ройтерс.
Куоморазпореди разследване на банковите премии, а финансовите гиганти в САЩ засега мълчат.
4 793 банкери и брокери са получили повече от 1 милиард долара под формата на бонуси през октомври миналата година, без ясна причина за това. Той обясни, че ако банките са следвали поне малко по-строга политика на заплащане на труда, то те са щели да избегнат съдебното преследване.
Рекордьори в раздаването на бонуси са Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan Chase. Приходите на Goldman Sachsвъзлизат на2.3 милиарда долара, на служители на банката са платени 4.8 милиарда, а спасителната помощ за банката е 10 милиарда долара.
Morgan Stanleyе припечелила1.7 милиарда долара, раздала е премии в размер на 4.48милиарда и е спасена със също 10 милиарда долара,а приходите на JP Morgan са 5.6 милиарда долара, раздадени са премии за 8.69 милиарда, на фона на 25-те милиарда долара, получени по линия на правителствената програма.
Според проучването на Куомо, бонусите са достигнали невиждани върхове в периода 2003-2006 г., а по време на кредитната и, в последствие, икономическа криза, вместо да намаляват – запазват размера си, без значение от приходите и отчетените загуби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *