Пускат втора платформа за търговия с енергия

С въвеждането в действие на Българската енергийна борса беше осъществен целият инструментарен цикъл,за да се постигне либерализация на електроенергийния пазар. Това са добрите новини. Лошата новина е, че не трябва да създаваме свръхочаквания, защото борсовата търговия е един доста сложен инструментариум, подчерта пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Фактически ликвидността на борсата е 300 мегавата, а в другите държави този процент е значително по-голям. Едновременно с това, тук се търгува в платформа ден напред, докато в другите държави са обхванати т.нар. дългосрочни договори на пазарен принцип“, обясни той.

Проф. Тасев коментира, че сега около 14 млрд. киловатчаса в България се търгуват извън борсата по дългосрочни договори и всъщност сега остава постепенно да се обхванат останалите около 16 млрд. Този процес предстои, но като цяло, това е решителната и заключителната крачка в нормативен план. За разлика от останалите сфери на обществения и политически живот, реформата в сферата на енергетиката до голяма степен се случи и резултатите се факт, заключи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *