Пшеницата продължава да поскъпва покрай кризата в Украйна

Цените на пшеницата отново се покачиха, а царевицата поскъпва за трети пореден ден. Заплахата от ескалиращото напрежение в Украйна увеличи очакванията на инвеститорите за повишено търсене от други доставчици, тъй като кризата в Кримския регион може сериозно да наруши износа от Украйна, която е шестият най-голям производител на пшеница и четвъртият най-голям производител на царевица в света.

Пшеницата се намира в бичи пазар, след като е поскъпна с 24% спрямо най-ниската си стойност през януари. Царевицата също е близо до границата от 20% поскъпване (която определя навлизането в биков пазар), след като към вчерашна дата е с 19% по-скъпа от минимума си.

Фючърсите за доставка през май поскъпнаха с 0,5% до 6,87 долара за бушел на Чикагската стокова борса, като достигнаха връх от 6,965 долара. В Париж пшеницата за доставка през ноември остана без промяна на цена от 204 евро за тон.

През 2014-а г. пшеницата поскъпва с 14% в Чикаго, с което опровергава прогнозите за годишен спад от 22% на инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *