Първата публична проява на новия президент на ФЕД повдигна апетита за риск на пазарите

Новият президент на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Джанет Йелън повдигна апетита за риск на пазарите, като започна първото си изказване в Конгреса с думите, че пазарът на труда в САЩ още не се е възстановил от кризата. Инвеститорите си помислиха, че е сложен край на затягането на кранчето на допълнителната ликвидност, обобщава Bloomberg.

Йелън допълни, че очаква напредък в дейността и заетостта с умерен ритъм тази и следващата година. Първата жена начело на ФЕД, която официално встъпи в длъжност на 3 февруари, каза още, че централната банка „ще наблюдава внимателно“ колебанията на световните финансови пазари. Тя обаче уточни, че на този етап колебанията не са съществен риск за перспективите пред американската икономика.

След това Йелън продължи с категорично потвърждение на досегашната политика на ФЕД и пълна подкрепа за свършеното от Бен Бернанке, като управител на централната банка на САЩ.

Фед ще продължи да съкращава покупките на облигации с равномерен темп, ако икономическите показатели останат в унисон с очакванията, подчерта Йелън. Тя добави, че падането на безработицата под прага от 6.5% няма да доведе до автоматично покачване на лихвените нива. През януари тя достигна 6,6%.

ФЕД започна през януари да намалява инжекциите си с ликвидни средства на финансовия пазар до 65 милиарда долара на месец на фона на относителното подобряване на икономическото положение в САЩ.

Малко след първата реч на новия президент на ФЕД управителят на банката във Филаделфия, Чарлс Плосър призова за по-скорошно прекратяване на текущата програма за финансови стимули. Според него подобен ход ще намали проблемите с комуникационната стратегия за предоставяне на бъдещи насоки за политиката на централната банка. Плосър прогнозира икономически растеж в САЩ от 3% през тази година.

След двете изказвания акциите поскъпват, но доларът отстъпва, а цената на златото се покачва. В крайна сметка инвеститорите решиха да обърнат по-голямо внимание на лихвените нива и да се примирят с изтеглянето на количествените улеснения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *