Работодателите коректни с парите от кабинета за намалено работно време

Работодателите, които получават финансови средства от държавата като антикризисна мярка за изплащане на компенсации на работници и служители за установено непълно работно време, изпълняват ангажиментите си, поети по силата на Постановление 44 на Министерския съвет от февруари тази година. Това сочат данните от извършените през април от Дирекциите „Инспекция по труда“ проверки в цялата страна на работодатели, чиито работници и служители получават компенсации за работа на непълно работно време, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Общо с 209 проверки са обхванати 206 предприятия от икономически сектори „Индустрия“ и „Услуги“ с общ брой на заетите 12 281 души. Не са установени драстични нарушения на прилагането на постановлението, а тези, свързани с нормите, регламентиращи работното време, почивките и отпуските се отнасят основно до изискването за писмено разпределение на работното време на работещите, преминали на непълно работно време; определяне в правилника за вътрешния трудов ред на началото и края на работния ден, редуването на смените, почивките и отпуските.

В някои случаи писмените заповеди за установяване на непълно работно време са издадени за всеки отделен случай, но след датата на преминаване към непълно работно време, като в тях е посочен срокът и работните места, за които се въвежда непълно работно време и продължителността на работното време и др. Едно от допусканите нарушения е в случаи, когато работодателят с писмени заповеди е установил сумирано изчисляване на работното време за едномесечни периоди за всички работници и служители, в т.ч. и за тези, които получават компенсации по ПМС 44, утвърдил е графици за работа за периода, за който е установено сумирано изчисляване, но същите не са поименни. Някои от работодателите не предоставят на подходящо място писмена информация на работниците и служителите за свободните работни места и длъжности при непълно работно време, за да се улесни преминаването от работа на непълно работно време към работа на пълно работно време. До момента са осъществени две сесии по изпълнение на Постановление 44 на Министерски съвет. При първата сесия през март са одобрени декларациите на 15 503 работници и служители на 303 работодатели за получаване на компенсации за непълно работно време. На първата сесия за изпълнение на постановлението са разпределени необходимите финансови средства – 4 814 875 лв. При втората сесия през април т.г. са класирани декларациите на 4928 работници и служители на 193 работодатели. Необходимият финансов ресурс за удовлетворяване на декларациите на всички работници и служители от тази сесия е в размер на 1 699 373 лв. Общо до момента от тази антикризисна мярка са се възползвали 20 431 работници и служители на 496 работодатели от секторите „Индустрия“ и „Услуги“. Удовлетворени са всички подадени декларации от работници и служители и работодатели, които отговарят на изискванията на Постановлението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *