Рублата е в свободно падане

Рублата се намира в състояние на свободно падане, въпреки поредицата от мерки, предприети от Централната банка на Русия за стабилизиране на валутния курс.

Днес руските пари губят 0.93%, до 42.8564USD/RUB,като по-рано през деня достигна рекордно дъно от 42.9075USD/RUB.

Централната банка ежедневно продава долари, но това това не спира поевтиняването на рублата. Според механизма за регулиране на валутния курс, когато той достигне долната граница на заложения за деня коридор на търговия, банката може да продаде до 350 млн. долара, след което коридорът се променя с 5 копейки в посоката на движение.

Въпреки това рублата пада вече почти 4 месеца. Не помагат и извънредните интервенции на пазара. В понеделник централната банка продаде 2.49 млрд. долара, като така общата сума на средствата изхарчени в подкрепа на рублата от началото на октомври достигна над 25 млрд. долара.

В същото време руските пари са загубили 8% от стойността си срещу щатската валута.

Основната причина за този срив, на фона на стабилизирането на ситуацията в Украйна, е поевтиняването на петрола сорт Брент с 23% от юни насам, под натиска на износа на горива от САЩ. Въпреки забраната за експорт на суров петрол от февруари насам американските компании засилват износа на петролни продукти.

Към края на юли той нараства с 24% по данни наEIA,до средно4 479 хил. барела на ден, като на годишна база увеличението е с 16%. Така САЩ оказват огромен натиск върху петролните пазари и върху Русия.

Повече от половината от износа и над 40% от бюджетните проходи на руската държава са свързани с нефта и нефтопродуктите. Т.е. засиленият експорт на горива от САЩ оказва много по-силен натиск върху Путин и руската икономика от всякакви санкции.

Рублата също е силно зависима от петрола, тъй като суровината е основен източник на валутни приходи за руската държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *