Румъния вдигна ДДС-то на 24%

Румънското правителство реши днес да увеличи ДДС от 19% на 24%, за да намали бюджетния дефицит и да получи нов транш от жизненоважната помощ от Международния валутен фонд.

Това обяви министър-председателят Емил Бок, предадохасветовнитеагенции, цитирани от БГНЕС. Решението е взето, след като Конституционният съд отхвърли съкращаването с 15% на пенсиите, залегнало в представения от кабинета на Бок план за икономии. Малко след това МВФ обяви, че отлага предвиденото за понеделник съвещание за деблокиране на транша за Букурещ.

„Правителството реши да вдигне ДДС с 5 пункта. При тези условия споразумението с МВФ ще продължи“, каза Бок, уточнявайки, че за вторник вече е насрочено заседание на МВФ.
Букурещ пое задължението пред фонда и Европейския съюз да ограничи държавния дефицит до 6,8% от БВП срещу 7,2% през 2009 г. В замяна Румъния ще продължи да получава траншовете по кредита от 20 милиарда евро, деблокиран през 2009 г., за да й се помогне да се справи с най-тежката за последните 60 г. икономическа криза.

У нас правителството се отказа да вдигне ДДС след масово недоволство, като за сметка на това наложи 20% съкращаване на разходите на администрацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *