Румъния въвежда задължителното жилищно застраховане от 1-ви юли

Законът за задължително имуществено застраховане трябва да влезе в сила от 1 юли 2009 г., както беше първоначално предвидено. Това е заявила председателят на румънската Комисия за застрахователен надзор Ангела Тонческу, цитирана от медиите в страната.
В началото на този месец Министерството на администрацията и вътрешните работи на Румъния предложи прилагането на закона да бъде отложено, като датата бъде определена от компетентните органи.
В момента работим върху подготовката на техническите норми за изпълнение на законовите изисквания, допълни Тонческу. По думите й, около 20 застрахователни компании са изразили интерес да влязат в пула за застраховане срещу природни бедствия.
„Прилагането на Закон №260/2008 г.,уреждащ задължителното застраховане на жилища срещу земетресения, свлачища или наводнения, освен изработване на техническите стандарти, изисква и подобряване на механизмите за обмен на информация, което означава изменение на сегашното законодателство“, се посочва в съобщение на Комисията за застрахователен надзор.
Закон №260/2008 г. за задължителното имуществено застраховане беше публикуван в румънския Държавен вестник на 11 ноември 2008 г., като се предвиждаше задължителното застраховане да стане факт от 1 юли 2009 г.
Според предвиденото в закона, задължителното застраховане ще покрива три основни риска, специфични за Румъния: земетресения, наводнения и свлачища. Застрахователната премия ще бъде 10 или 20 евро в зависимост от типа конструкция.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *