Русия очаква включването на Австрия в „Южен поток“ на 24 април

Руският енергиен гигант „Газпром“ обяви, че очаква Австрия да се присъедини към проекта „Южен поток“ на 24 април. Директорът на международния департамент в руската компания Станислав Циганков заяви пред журналисти, че на тази дата се очаква подписването на съответното междуправителствено споразумение за включването на Виена към проекта.
В четвъртък руският министър на енергетиката Сергей Шматко изрази надежда, че договорът с Австрия, който е последният документ, необходим за стартиране на изпълнението на „Южен поток“, ще бъде сключен до края на април, информира БНР.
900-километровия газопровод „Южен поток“ е с начало в Джубга, Русия и преминава по дъното на Черно море до Варна. На Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения (с разклонение до Австрия). Предвижда се по газопровода да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно, като до 2015 г. по него се очаква да преминават около 35% от общия обем на руските газови доставки за Европа.
Русия вече е сключила междуправителствените споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *