Русия предлага газопровод до Япония

Русия предлага изграждането на подводен тръбопровод за транспортиране на газ за Япония на фона на икономическите санкции, наложени на Москва от Токио и Запада, информира японското бизнес издание „Никей“, цитирано от световните агенции.
През септември Русия е предложила на Япония план за свързване на остров Сахалин със северния японски остров Хокайдо,уточнява изданието, цитирайки неназовани дипломатически източници.
Предложението може да бъде обсъдено от руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе на срещата на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Пекин идния месец, отбелязва „Никей“.
Предложението идва на фона на нарастващото търсене на енергия в Япония, след като всички ядрени реактори на страната бяха спрени заради обществените опасени, породени от ядрената авария в АЕЦ Фукушима през 2011 година.
Пожелал анонимност представител на японското икономическо министерство, запознат с газовите и петролните въпроси, отрече Токио да е получавал предложение от Русия, информира Ройтерс. Москва, която зависи силно от продажбите на петрол и газ за Западна Европа се опитва да да промени посоката и да се насочи повече към азиатските страни, включително Япония и Китай, като
значими клиенти за огромните руски ресурси в Източен Сибир.Изграждането на газопровод между двете страни, което се обсъжда от десетилетия, може да се натъкне на много пречки, включително спор за острови, завзети от русите сили в края на Втората световна война, което пречи на Москва и Токио да подпишат официален мирен договор, отбелязва Ройтерс. В края на септември Япония наложи допълнителни санкции на Русия за ролята й в украинския конфликт. Абе се отказа да кани Путин в Япония през есента, допълва ДПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *