Санирането вдига цената на имотите с 10 на сто

С около 11% се очаква да се повишат цените на санираните жилища, а сметките за отопление в тях да паднат с 30-50 на сто. Това заяви в интервю за БТА арх. Влади Калинов, директор на дирекция ”Общински строителен контрол” към Столичната община във връзка с прилагането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните сгради.

„Хората трябва да разберат, че енергийното обновяване напълно безплатно във всичките му етапи, посочи Калинов.

По думите му, макар програмата да започна преди няколко дни, интересът е огромен и вече има много подадени документи за участие предимно от кварталите ”Дружба”, ”Люлин”, ”Мла-дост”, ”Красно село”, ”Красна поляна”. „На събранията, които се правят по районите присъстват по 500-600 души, което е доста сериозен интерес”, коментира архитектът.

Калинов посочи, че по програмата могат да кандидатстват всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство; пакетноповдигани плочи; едроплощен кофраж; пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни апартамента, пише „Монитор“.

„Бюджетът по програмата за цялата страна е 1 млрд. лева, 200 млн. лв. вече са отпуснати, като за София няма точно фиксирана сума. Идеята е да бъдат обхванати максимален брой сгради, които са в лошо състояние”, обясни арх. Калинов.

Той припомни, че програмата ще продължи около две години, като след това проектът продължава още 3 до изтичане на гаранционните срокове, в които фирмите ще бъдат задължени да възстановят дефектите. Архитектът допълни, че по програмата ще бъдат изготвени паспорти на сградите, в които ще бъде посочено тяхното техническо състояние.

Експертът добави, че за да могат хората да участват, е необходимо да се направи сдружение на собствениците, което да се регистрира по Закона за етажната собственост. Регистрацията става в общинската администрация, за София във всяка една районна администрация. Условие за регистрацията е 67% съгласие за участие на собствениците и декларация за 100% съгласие на собствениците да дадат достъп до апартаментите си. „Регистрацията на сдружението е напълно безплатна, става за 1-2 дни”, категоричен бе общинарят. Калинов посочи, че след като сградата бъде одобрена и отговаря на критериите за допустимост за финансиране, започва обследване. Собствениците на етажната собственост сключват договор с общинската администрация, затова че тя ще ги представлява в целия процес на проучване, проектиране и строителство.

„По програмата безплатно могат да бъдат остъклявани и балкони, ако хората го заявят. Ще бъдат подредени климатиците по фасадите и така градът ни ще придобие европейски вид”, каза още Калинов. Междувременно стана известно, че мними общинари в различни градове в страната искат пари от хората за безплатното саниране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *