Световната банка и ОИСР с нови мрачни прогнози за световната икономика

Анализаторите на водещите световни организации стават все по-песимистични относно бъдещето на глобалната икономика. Днес бяха публикувани нови прогнози на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които са редуцирани надолу спрямо предишните очаквания.
От ОИСР са по-песимистични и вещаят спад от 2,7 на сто на глобалния брутен вътрешен продукт. Основната причина за това е, че международната търговия е понижила силно своя обем. Очакванията на ОИСР са, че за цялата 2009 година световната търговия ще се свие с 13 на сто.
Прогнозите за водещите икономики са доста по-негативни, като за Япония се очаква спад от 6,6 на сто тази и 0,5 на сто следващата година. Понижението на БВП на еврозоната се очаква да бъде 4,1 на сто през 2009 и 0,3 на сто идната година. Най-голям е оптимизмът за САЩ, като след спад от 4 на сто през 2009 година се очаква ръст на икономиката догодина.
Освен спада на международната търговия от ОИСР прогнозират и друг проблем – силен ръст на безработицата, като само в седемте най-развити държави в края на следващата година се очаква безработните да достигнат 36 млн. души, предава Market Watch.
Негативна прогноза беше публикувана и от страна на Световната банка. Според анализаторите на институцията глобалната икономика ще се свие с 1,7 на сто тази година, а най-развитите страни ще отбележат спад от 3 на сто. В същото време световната търговия се очаква да се свие с 6,8 на сто.
От Световната банка очакват слабо възстановяване през 2010 година, което обаче ще бъде изложено на риск, тъй като „нови вълни на напрежение на финансовите пазари биха могли да доведат до стагнация на брутния вътрешен продукт“, допълва ВВС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *