Свръхзапаси свиват производството на захар догодина

Захарта може да се окаже дефицитна стока през следващата година в глобален мащаб след три години на проблеми с излишъците, съобщи „Блумбърг“. Индийското и бразилското свръхпроизводство в последните години създаде огромни запаси от захар и свали цените на стоката наполовина спрямо 2006 г.

Индийското производство на захар обаче страда от недостиг на финансиране и се очаква фермерите да се пренасочат към други култури, обявиха от Международната организация за захарта (ISO), пише в. „Дневник“.

Индия ще е най-големият производител на захар през този сезон. Догодина обаче се очаква продукцията да намалее с 30 на сто до 23 млн. тона. Сезонът за прибиране на захарната реколта в страната започва през октомври.

Европейският съюз също ще е фактор за свиването на доставките, като блокът ще намали добивите си на захар с 4 млн. тона.

Тези ограничения на производството ще елиминират излишъка и ще предизвикат дефицит на захар от 1 млн. тона, коментират от ISO. За тази година неизползваните запаси се изкачиха до 11 млн. тона.

От началото на годината свръхпроизводството на захар притисна борсовите цени. Преработената захар се оказа една от най-лошо представящите се стоки от индекса на „Блумбърг“ CMCI. През този сезон излишъкът ще е с 3.1 на сто по-голям от този за 2006 г., коментират експертите. Реколтата на Индия за този сезон ще е около 33 млн. тона. Китай също очаква изключително високи добиви.

Рафинираната захар с доставка през март е най-активният фючърс в момента на лондонската борса Liffe. В края на миналата седмица стоката падна с 2.70 долара до 286.10 долара за тройунция.

Миналата година захарта се задържа месеци наред над 500 долара за тон. Според анализатори в последните месеци захарта устоява добре на новините за високата тазгодишна реколта и пазарът най-вероятно е стигнал дъното си.

Захарта в момента е евтина, но скоро ще започне изкачване, коментират борсови експерти. Това най-вероятно ще стане във втората половина на 2008 г., когато пазарът ще се вслуша в прогнозите за по-малки реколти.

Цялото световно производство на захар за тазгодишния сезон ще стигне 170.3 млн. тона, с 4.3 млн. тона над миналогодишното. Бразилия ще изостане като световен лидер в производството, като реколтата й ще намалее с 2.2 млн. тона до 31.9 млн. тона.

Страната обаче ще запази водещата си позиция като производител на биогорива от захарна тръстика. Световното производство на биоетанол ще се увеличи с 27 на сто следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *