Свършва гръцкото иго за шивачките

Комшиите печалбари вече търсят бели робини в Сърбия и Македония

Доскоро повечето шивачки в България бяха като бели робини. Повечето работеха за жълти стотинки в кошмарни цехове. Но носеха добри печалби на чорбаджиите си – предимно гръцки и турски фирми. С влизането ни в Евросъюза ловците на евтина работна ръка започнаха да си стягат куфарите. Това са предимно фирми на ръба на закона, на които новите европейски правила не им изнасят. Затова те се насочват към Сърбия, Македония и Албания.

Денонощната работа по гръцките цехове е единственият избор на по-възрастните жени в бедните региони

Фото Борис Цанков Най-голямата шивашка фабрика в Перник закри производството и изнесе цеховете си в Сърбия. Гръцкият собственик Сергиос Флорокапис избяга от България и реши да спасява фирмата си с още по-евтина ръка. Такава намери в бедните Западни покрайнини. В миньорския град той плащаше средно по 300 лева, но парите се заработваха с безкраен извънреден труд и 24-часови дежурства. Гръцкият бизнесмен се измъкна, без да плати нито на кредиторите, нито на работниците, като остави в града само багрилния цех и търговската дейност на фирмата.

През август м. г. Флорокапис съкрати 146 работници, без да им плати обезщетение, осигуровки и заплати за два месеца. Всяка от шивачките има да взима по 500-600 лв. Въпреки съдебната възбрана за продажбата на имуществото на фабриката още през август гъркът е прехвърлил активите на фирмата „Р.Ф. компани“ ООД, в която е собственик заедно със сестра си.

Тенденция за закриване на гръцки шивашки предприятия има и в Благоевградско, признава председателят на общинския съвет в Сандански Георги Арнаудов. В Пиринския край работят около 750 шивашки фирми, като над 120 от тях са с гръцко участие. В цеховете на комшиите работят между 10 000 и 12 000 души, основно жени. Чуждите предприятия дават хляб на близо една десета от работещите в региона. „Общината ни е много зависима от гръцките шивашки цехове и отсега трябва да търсим запълване на тази ниша“, казва Арнаудов. Той вижда бъдещето на региона в развитието на туризма, лозарството и производството на зеленчуци.

Подобна е ситуацията и в Хасково, въпреки че официално закрити предприятия в последната година няма. Според Станислав Видев от Съюза на работодателите от шивашката промишленост никой не знае колко са точно нелегално работещите по гаражи и мазета фирми. „Нас ни пукат по шевовете от проверки, а нерегистрираните винаги знаят за инспекциите и пускат кепенците навреме“, ядосва се Видев.

„С вдигането на стандарта на живот у нас гърците се преориентират към други страни, където бизнесът ще им излезе по-евтино, например в Албания и Македония“, казва шефът на Благоевградската областна инспекция по труда Николай Мавродиев. Според него в районите, където за местните хора има добро препитание, чуждите шивашки предприятия липсват.

Владимир Симеонов

Ана Георгиева

Красимира Славова

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *