Северът и Югът в Италия още по-разделени по стандарт на живот

Никога досега икономическите контрасти между Севера и Юга в Италия не са били толкова силни, съобщи в свое изследване седмичникът „Еспресо“.

Според него открай време като един от основните параметри в измерването на стандарта на живот на Апенините се взимат цените на бръснарските и фризьорските услуги.

„Ако „Фигаро“ е скъп в дадена зона, то са високи цените и на останалите продукти и услуги в нея“, твърди списанието.

В Сицилия например едно обикновеноподстригване при бръснар струва 9 евро, а в Милано и Торино минимум 15 евро.

Във Флоренция цената на услугата е поне 12 евро, а в Неапол – 6 евро.

В северния Тренто пък посещението при бръснаря струва средно 22 евро.

В същото съотношение се менят и цените на апартаментите, транспорта и облеклото, пише седмичникът.

Според него в Южна Италия с една ниска или средна заплата човек може да изкара достойно до края на месеца, докато жителите на Севера с такива заплати водят беден живот.

Разликата в цените на Севера и Юга е близо 30 %. Подобен контраст не съществува в никоя друга страна от ЕС.

Някои цени обаче са дори двойно по-високи в Северна Италия. Такъв е примерът с наемите – в Милано те са двойно по-високи от тези в Бари.

„Еспресо“ дава пример и с едно средностатистическо семейство в Палермо с месечен семеен бюджет от 3200 евро.

800 от тях отиват за наем на апартамент от 110 кв.м. в добър квартал. За храна се харчат 900 евро на месец. За дрехи и аксесоари отиват други 500 евро на месец. Месечната такса за частните ясли за малкото дете е 150 евро. Другите две деца ходят на частни курсове по танци, които струват по 70 евро месечно.

С подобен месечен бюджет едно семейство в Милано изкарва доста трудно. Със същата цифра за наем то е взело жилище от 80 кв.м. и то извън града. Обикаляйки по различните супермаркети в търсене на оферти, семейството дава по 600 евро за хранителни продукти на месец. Семейството от Милано не може да си позволи да праща децата си на никакви частни курсове.

В Неапол едно семейство с месечендоход от 3000 евро може да си купи апартамент от 90 кв.м. със заем, който изплаща с 1100 евро на месец.

В северния град Тренто дадено семейство може да купи апартамент с такава квадратура, само ако е извън града и ако изплаща по 1500 евро на месец заема си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *