Силен ръст на фабричните поръчки се отчита в Германия

Немските компании са получили много повече фабрични поръчки от очакваното през май. Индексът, който следи стойността на новите фабрични поръчки, се повиши за трети пореден месец и отчете най-силния си ръст за последните две години.
Новите фабрични поръчки се увеличават с 4,4% на месечна база през май, след като се увеличиха с 0,1% през април и 3,7% през март. Данните на Бундесбанк изненадаха икономистите, които очакваха ръст от 0,6% на месечна база.
Това е най-силното месечно повишение на индекса от юни 2007 г. В сравнение със същия месец на миналата година поръчките са с 29,4% по-малко.
Най-значително се увеличават новите поръчки от страните извън еврозоната – с 8,2% на месечна база. Производствените поръчки на местните компании отчитат ръст от 3,9% за месеца.
Летните месеци ще покажат дали световното потребление, от което зависи състоянието на експортно ориентираната немска икономика, ще набере скорост. Немското правителство прогнозира спад на немската икономка от 6% за тази година в сравнение с миналата, припомня Bloomberg.
Данните за силния ръст на фабричните поръчки в най-голямата европейска икономиката не оказаха влияние върху валутната търговия. Към 13:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3978 долара. От началото на тази година курсът на валутната двойка EUR/USD е почти непроменен, но за последните три месеца еврото е поскъпнало с над 5% спрямо долара.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *