Собствениците на кината „Арена“ отварят нова верига ресторанти

Собствениците на кината „Арена“ увеличават броя на веригите си за бързо хранене. След като в края на октомври компанията „Синема ентъртеинмънт“ отвори първите си заведения от веригата Texas Chicken, от 11 ноември в кината „Арена Запад“ и „Арена Младост“ се добавя още един бранд – Roadhouse Grill. С откритите общо четири заведения през последните две седмици от двете марки компанията навлиза по-сериозно в ресторантьорството.

„Синема ентъртейнмънт“ има в портфолиото си още две вериги за бързо хранене – Wagamama и Burger King, като във всичките участва като франчайзър. Собственици на Roadhouse Grill, която е на пазара от 2001г., е италианската Cremonini Group. Компанията има ресторанти по водещите летища и пътни артерии и едновременно с това се занимава с бордови кетъринг. В Италия веригата управлява 60 заведения с маркатаRoadhouse Grill, като България е първият чужд пазар, на който стъпва.

В края на октомври „Синема ентъртейнмънт“ откри и първите си два обекта от веригата Texas Chicken. Те са в София – на площад „Славейков“ и в жк „Дружба“. През ноември веригата ще открие още един в „Кино Арена Запад“. Според вицепрезидента на компанията майка Church's Chicken Зак Колиас договорът със „Синема ентертейнмънт“ засега е за общо седем заведения. „Дългосрочната ни стратегия обаче е доста по-амбициозна“, заяви мениджърът пред „Капитал Daily“. Първоначално обектите ще са само София, докато марката стане разпознаваема, и после се предвижда разширяване към други градове.

В киногрупата

Разположението на двата нови ресторанта от италианската верига не е случайно. Собственикът на „Синема ентъртейнмънт“ Иво Миликин е съдружник с Иван Меликов в „Кино Арена 2012“, която има 11 кинокомплекса в страната.

Компаниите са свързани с бизнесмена Стефан Минчев, който преди години създава със съпругата си фирмата „Александра груп холдинг“, която има различни бизнеси – разпространение на филми, верига кина, заведения за бързо хранене и др.

През лятото „Кино Арена“ (собственост на „Кино Арена 2012“) е отдала под наем няколко имота в София на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Александър Малинов“ на „Синема ентъртейнмънт“, сочи справка в Имотния регистър. Наети са 19 имота в „Мултиплекс Арена“, и още пет в „Кино Арена 2“.

През миналата година резултатите на „Синема ентъртейнмънт“ са се понижили. Дружеството е отчело приходи от 3.87 млн. лв., като 3.2 млн. са от ресторантьорския бизнес, а останалите от услуги – вероятно отдаване на имоти под наем. Печалбата на фирмата е била 43 хил. лв., което е сериозен спад спрямо предходната 2013г. – тогава при оборот 5.1 млн. лв. печалбата е достигнала 1.9 млн. лв. В Търговския регистър се намира и друго дружество с почти същото име – „Синема ентъртейнмънт 2012“ (също собственост на Иво Миликин), чийто предмет на дейност е даване под наем на собствени имоти, а резултатите му за 2014г. са 15 хил. лв. приход и 10 хил. лв. печалба.

Друга свързана с групата компания – „Александра филмс“, се занимава с разпространение на филми, като е представител на холивудските студиа Columbia, Warner Bros, Fox. Приходите от този бизнес за 2014г. са 6.5 млн. лв. спрямо 4.7 млн. за предишната година. Извън двата собствени кинокомплекса в „Младост“ и „Западен парк“ „Арена“ присъства в няколко мола в страната.

Франчайз партньорите

Италианската Cremonini Group има над 9 хил. служители и оборот от около 3.3 млрд. евро през 2014г. Cremonini се занимава с обработка и производство на месни продукти, търговия с храни и с кетъринг.

Другата нова верига на „Синема ентъртейнмънт“ – Texas Chicken е американска. Компанията майка Church's Chicken има над 1650 ресторанта в 25държави и продажби в световен мащаб за над 1 млрд. долара годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *