Споделено пътуване вместо автостоп

Вече е факт първото родно мобилно приложение за споделено пътуване, което дава възможност на непознати да поделят разходи за пътуване в обща посока. Приложението е резултат на партньорството на една от най-успешните български платформи за пътуване Aha!Car и организаторите на информационната кампания на Европейската комисия – “Do the right mix – Придвижвай се разумно“, чийто акцент през 2014 година е по-умното и оптимизирано използване на личния автомобил. Заместник-министърът на околната среда и водите от служебния кабинет Владимир Дончев взе участие в новата платформа със симулация на собствен маршрут и показа как споделеното пътуване може да се организира само с няколко клика на телефона (https://www.facebook.com/video.php?v=834612583245894).
Първото мобилно приложение за споделено пътуване у нас е безплатно и вече e достъпно за смартфони с операционна система Android в Google play. За телефони, работещи с iOS, ще може да се сваля от App store от началото на месец ноември.
Приложението осигурява лесна възможност за уговаряне на градско или междуградско пътуване, независимо дали потребителят е пътник или шофьор, който иска да спести пари за гориво. В цял свят този начин на придвижване – когато шофьор предоставя транспорт на един или няколко пътници, без нито един от участниците да има финансова печалба, е известен като „споделено пътуване“: Каузата на споделеното пътуване цели да спомогне, както за опазването на околната среда чрез намаляване на вредните емисии, така и за оптимизиране средствата за транспорт.
Платформата Aha!CAR съществува и под формата на сайт, чрез който след създаване на профил и обявяване на желан маршрут, всеки регистриран може да си намери спътник (шофьор или пътник). Сайтът предлага и разнообразни допълнителни функции, докато мобилното приложение е максимално изчистено и има ясни и лесни за ориентация стъпки за бързо създаване на маршрут или намиране на подходящ спътник. Очаква се приложението да се използва от много студенти и служители от офис сгради и бизнес паркове, където поделянето на разход между шофьор и пътник за една дестинация би било от значителна полза за работещите.
Към момента в www.ahacar.com регистрираните потребители са близо 1600 от 19 български града, като 44.85% от тях са жени, а 54.15% – мъже. Най-много са споделено пътуващите от София (71%), следвани от граждани във Варна, Пловдив и Бургас. Сред популярните маршрути в столицата са Борово – Слатина, Горна баня – Бизнес парк, Бъкстон – Младост 1. Към момента, у нас има над 100 групи за споделено пътуване във Facebook с приблизителен общ брой ползватели – около 50 хиляди. Броят желаещи да пътуват споделено говори за необходимостта от подобен вид придвижване в градска или междуградска среда и постепенното отваряне на българина към възможностите за спестяване на ресурс чрез комбиниране за пътуване. Развиването на платформа, в която ползвателите имат профил, следящ надеждността им като спътник, чрез оставяне на коментар след пътуване, е една от добавените стойности на сайта и на новото мобилно приложение.
“Do the right mix – Придвижвай се разумно“ е двугодишната информационна кампания на Европейския съюз, която у нас се координира на национално ниво от Министерство на околната среда и водите и цели да обърне внимание на предимствата при комбинирането на различни видове придвижване – градски транспорт, велосипед, кола и пеша. Основното й послание е, че с избора на комбиниран превоз хората могат да подобрят здравния си статус, да намалят разходите си за транспорт и да допринесат за по-чиста градска среда. Акцент в кампанията от октомври 2014-та до април 2015-та година е насърчаването на споделяне на личния автомобил с няколко пътника, които се движат по еднакъв маршрут. Министерството на околната среда и водите е национален координатор на „Придвижвай се разумно!“.
За международната инициатива:
„Do the right mix“ е тригодишна кампания за устойчива градска мобилност на Европейската комисия, която води началото си от юни 2012-та година. Целта й е да подпомогне и насърчи активностите в тази сфера във всяка една от 28-те страни членки, а също и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Кампанията се ръководи от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК и се финансира от „Интелигентна енергия за Европа“ – помощна програма на ЕС за нетехнологични активности в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Самостоятелни информационни кампании се провеждат в шест избрани страни, сред които е и България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *