Срив на вноса в Китай за седми пореден месец

Продължава забавянето на втората по сила световна икономика в света. Търговският излишък на Китай нарасна збачително през май, доближавайки рекорден връх от февруари. Това става поради срива на вноса за седми пореден месец, съобщават от БНР.

Китайският износ се понижи през май с 2,5% на годишна база след спад с 6,4% през предходния месец и при прогноза за понижение с 5,2 процентни пункта, докато на месечна база износът нарасна с 9,1% след скок с 22,9% през април.

В същото време обаче вносът в Китай се срина през май със 17,6% на годишна при прогноза за понижение с 10,3% и след спад с 16,2% през предишния месец, като на месечна база китайският внос се сви с 4,3% след повишение с 5% през април.

Това представлява солиден спад на вноса за седми пореден месец и сигнал за продължаващо влошаване на вътрешното потребление, докато китайският износ се понижи за трети пореден месец.

Търговският излишък на Китай се разшири през май до 59,49 млрд. долара от 34,1 млрд. долара през април при прогноза за излишък в размер на 45 млрд. долара. По този начин позитивният търговски баланс доближи рекордния китайския излишък от февруари в размер на 60,56 млрд. долара.

Днешните данни са нов знак за продължаваща слабост във втората по сила световна икономика, след като през първото тримесечие на годината БВП на Китай нарасна с едва 7% на годишна база, бележейки най-слабо представяне от шест години насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *