Станишев: В газовите договори успяхме да защитим българския интерес

Бившият премиер Сергей Станишев коментира, че предишното правителство е успяло да защити българските интереси при подписването на договори за доставка на газ с Русия, които гарантират транзит до 2030 г. Той увери, че близо година са се водили преговори, благодарение на които се е постигнало до едно плавно увеличаване на газа до достигане на пазарни цени през 2012 година. Лидерът на БСП изрази опасения, че ако новото правителство влоши отношенията с Русия, предоговаряне едва ли ще е възможно. Бившият енергиен министър Румен Овчаров пък предложи министър-председателят Бойко Борисов да направи операция „Плямпачите”, която да бъде епизод 2 „Отнемане на звука”. Овчаров обясни още, че само 4 на сто от исканото 25-процентно увеличение на цената на газа ще са заради договорите с Русия.

„Това, което ме притеснява оттук нататък, е също състоянието на разговорите във връзка с гарантирането на доставки от Русия от януари 2011 година. Те са гарантирани от руската страна, но предстоят преговори за конкретните цени. Досега нямаме никаква информация с каква позиция, с какви очаквания тръгва българското правителство към тези преговори”, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

„На няколко човека трябва да им бъде отнет звукът и повече да не се слушат в българските обществени среди и главно от министър-председателя. Тоест, ако продължава да слуша тези хора, ние ще реализираме в близко бъдеще наистина такъв „голям шлем” от гледна точка на изгонване на чуждестранни инвеститори и на затваряне на България, какъвто сигурно дълги години след това ще трябва да разбиваме”, коментира от своя страна Румен Овчаров.

„Сега, ако имаме някаква надежда да намалим цената на газа, трябва да преговаряме с Русия и Газпром. Не с работодатели, не със синдикати, а с Русия и Газпром. В тази ситуация ние отиваме в нещо както студена война с Русия”, изрази мнение бившият енергиен министър Петър Димитров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *