Станишев договаря тока за Турция

Премиерът води в Анкара най-голямата бизнес делегация в историята ни

Проблеми на границата и недоразвита инфраструктура са сред пречките пред икономическите отношения между България и Турция, посочени от бизнеса. Това показват предварителните резултати от запитване към фирмите, проведено от търговско-промишлената палата преди визитата на премиера Станишев в Анкара. Окончателните резултати ще са готови на 17 януари.

Износът на български ток за Турция ще договаря премиерът Сергей Станишев. Той е на официално посещение в Анкара и Истанбул на 17 и 18 януари по покана на колегата си Реджеп Таийп Ердоган. Станишев ще има и среща с президента Ахмед Сезер. Експортът на електричество бе прекъснат от турската страна през април 2004 г. Той е обвързан с изграждането на хидроенергийната каскада „Горна Арда“, чието строителство бе замразено. Според междуправителствено споразумение от 1998 г. Турция ще внася наш ток срещу изграждането на каскадата от „Джейлан“. Холдингът обаче фалира и не бе изпълнено искането да се включат други турски изпълнители. Преди няколко месеца на министерско ниво бе постигнато принципно съгласие да се излезе от споразумението, наречено „ток срещу инфраструктура“, и да се подновят разговорите за износ на наш ток.

Представители на 120 български фирми ще придружават премиера в южната ни съседка. Това е най-голямата организирана българска бизнес делегация от новата история на търговско-икономическите отношения между двете страни. Големият интерес е заради динамиката на отношенията между двете страни през последните години. За първото полугодие на 2005 г. той е нараснал с 41 на сто и достига 1,1 млрд. долара. Така Турция се нарежда на четвърто място в стокообмена ни със света и на първо – с балканските страни.

Българските бизнесмени, водени от председателя на търговската палата Божидар Божинов, ще участват в два форума – в Анкара и в Истанбул. Фирмите са специализирани в секторите селско стопанство, туризъм, текстил, козметика, машиностроене, строителни материали, металургия, химико-фармацевтични продукти, горива, информационни технологии.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *