Стив Ханке: Банковите регулации в България са по-добри от тези в ЕС

Банковите регулации в България са по-добри от тези в Европейския съюз (ЕС). Това коментира в интервю за БНР Стив Ханке, известен като “бащата” на валутния борд у нас.

“Мисля, че банковият надзор на България е добър, след като системата оцеля при две международни кризи”, посочи той.

“Чувал съм да се говори у вас, че е по-добре България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват хората, които са вземали заеми. Това е напълно погрешно и опасно”, коментира Ханке.

Той посочи, че ако България влезе в еврозоната, обменният курс на лева ще бъде абсолютно същият. “Точно така стана с Естония. През 1992 г. аз помогнах за въвеждането на естонския валутен борд. След това те влязоха в еврозоната, но курсът на естонската крона спрямо еврото остана същият. Същото би станало и с България, а и Европейският съюз не би позволил да има девалвация на лева спрямо еврото”, посочи Ханке.

“Някои от тези банкери и олигарси в България се опитват да дестабилизират страната с тази цел, защото държат много пари в левове и искат да си намалят дълговете. Това е абсолютно грешно схващане. Обменният курс ще се запази”, заключи той.

~ “Нямате никаква сметка да изоставяте борда и да приемате еврото. Валутният борд има достатъчно дисциплиниращи механизми и ако ги премахнете, ще последвате съдбата на съседите ви от Гърция”, предупреди експертът.

“Няма риск за валутния борд. Бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена. В историята не е имало проваляне на валутен борд, дори и този в Русия, който беше установен от Джон Мейнард Кейнс по време на Революцията. Тогава белогвардейците приеха валутен борд. По време на войната този борд издържа. Валутният борд в България е в безопасност”, посочи още той.

~ В България има много корумпирани хора и много трудно можете да ги държите далеч от банките, каза още Стив Ханке. “Наистина има удар по доверието в банковата система, ако една банка бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността и като частно дружество”, посочи той.

Ханке препоръчва при “хронична корупция” и “много гнили ябълки по високите етажи” да се предвидят повече инспекции, особено ако е замесена банка. “Властите не могат да спрат човека, който крещи, че има пожар в залата, те само могат да ограничат щетите след това”, коментира той.

По думите му БНБ е постъпила по най-правилния начин в ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и се е намесила веднага след като е видяла проблема. Що се отнася до разследването срещу подуправителя на Централната банка Цветан Гунев, Ханке коментира, че е важно то да бъде качествено.

Според него разследването е “част от цялата игра, от крясъците за пожар в театъра”.

“Няма значение дали този, който извика, че има пожар в залата, е имал повече депозити или повече дългове към тази банка. Важно е, че това предизвика паника и отлив на капитали от банката. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. Корупцията си остава ахилесовата пета на страната ви”, заключи Ханке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *