Таблетите продължават да набират популярност

Таблетите продължават да изпреварват персоналните компютри. Анализаторите от компанията Gartner очакват продажбите на таблети да се увеличат с 42,7% през тази година, пише „Тех Крънч“. При персоналните компютри се очаква спад в размер на 11,2% спрямо година по-рано.

„Ултрабук“ компютрите до някаква степен компенсират спада в продажбите на традиционни компютри, но не достатъчно. Взети в една категория, продажбите на персонални компютри и ултрабуци ще спадне с 8,4% през тази година. По-голямата популярност на „ултрабук“ компютрите е породена от нуждата на потребителите да балансират „работата и игрите“.

Според Gartner през 2014 г. продажбите на компютри ще са с едва 18 000 повече от тези на таблети.Потребителите предпочитат основно по-малки устройства с размер на екрана около 7 инча. Евтините продукти на Amazon и Apple, съответно Kindle Fire и Nexus, са все по-предпочитани за сметка на скъпия iPad на Apple.

Очаква се малките таблети също така да започнат да изяждат пазарния дял и на смартфоните като любима джаджа за свободното време.

При операционните системи от Gartner очакват Android да продължи да бъде лидер през тази година с 38% дял сред всички устройства. През следващата година от компанията прогнозират той да достигне 45%. Много по-малък ръст ще отбележат конкурентите на операционната система на Google – Windows и iOS. Същевременно операционната система на Microsoft ще има дял през 2014 г. В размер на 15% спрямо 14% през тази година, а тази на Apple – 14% през 2014г., в сравнение с 12% през тази.

Освен това, от Gartner прогнозират, че потребителите ще предпочитат все повече устройства, които могат да използват в комбинация с мобилен телефон. Едва по-малко от 1% от собствениците на смартфони са склонни да го заменят с таблет, например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *