Техеран е за стабилен пазар и вдигане цените на петрола

Техеран стои и е съгласен със всяко действие за стабилизиране на световния пазар на петрол и вдигане на цените, независимо кой е инициатор на това предложение. Това е позицията на един от най-големите производители на „черното злато“ Иран, която Хасан Рохани – президент на Иран изрази на среща на необвързаните страни във Венецуела.
Нестабилността и спадащите цени на петрола вредят на всички страни, особено на страните-производителки, каза Рохани. Затова Техеран приветства всякакво действие, насочено към пазарна стабилност и подобряване на цените на петрола въз основа на справедливост, честност и коректни квоти за всички производители на петрол, отбеляза президентът. По този начин Хасан Рохани визира и предстоящата среща между страните-производителки от  ОПЕК и и онези държави, които са извън картела, която ще се проведе след седмица (26-28 септември) в Алжир.
Позицията на Рохани е споделена при разговор с еквадорския президент Рафаел Кореа Делгадо в кулоарите на среща на върха на Движението на необвързаните (ДН) във Венецуела, предадоха световните агенции.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *