Труден пазар покачи комисионите на брокерите на имоти на Острова

Новината, че брокерите на имоти във Великобритания вдигат комисионите си в условията на безпрецедентен спад на продажбите на жилища, няма да изненада определен тип по-скептични читатели. С понижаването на цените някои от най-известните британски вериги увеличиха комисионите си или най-малкото ги „затвърдиха“, при което намаля вероятността продавач на имот да успее да договори по-малка комисиона от 1,5%, каквито нива често се срещаха в условията на ожесточена конкуренция между агенциите в годините на бума, пише Telegraph.
„Икономическата криза отдели добрите брокери от лошите. Ние ще отидем по-далеч за нашите клиенти“, казва Андрю Скот, директор на агенцията за луксозни имоти Strutt & Parker, чиято комисиона вече е 2,5%. „Седмицата ми започна с пренасянето на едно мое разгъваемо легло в имота на клиент, където го аранжирахме с играчки, за да прилича на детска стая. За всичко това и за всичко друго, за което плащате комисиона, получавате резултат. Ако искате доказан професионалист, трябва да платите разумна комисиона“.
Не само Strutt & Parker вдигат комисионите. Друга агенция – Foxtons, вече взема по 2,5%, а от Knight Frank също са увеличили комисионите с до 0,5%, но нямат единна ставка. Въпреки че несъмнено брокерите трябва да положат много повече усилия, за да постигнат продажба (средният брой огледи е нараснал с до 50 на сто според Hometrack), това изглежда горчив хап за потенциалните продавачи. „Нашите клиенти нямат проблем с това. Ние сме водеща агенция и хората са доволни да ангажират силен екип“, обяснява Андрю Хей от Knight Frank.
Не всички агенции са вдигнали комисионите, но много по-голям брой са по-малко склонни да преговарят за размера на комисионата и започнаха да искат от продавачите да поемат по-голям дял от разходите за маркетинг. И докато в годините на бума агенциите приемаха с ентусиазъм всякакви имоти за продажба, знаейки, че почти всички ще се продадат на някаква цена (в много случаи на по-висока и от оптимистичните им очаквания), днес настроението е по-мрачно.
„Вече отнема по-дълго време да се реализира продажба и може да се наложи да се направят две рекламни кампании“, казва Джъстин Маркинг, директор на жилищния отдел в Savills. „Всеки продавач, който подхожда сериозно към сделката, е готов да се включи в маркетинговите разходи“.
Като платят предварително за реклама, за допълнителни снимки и т. н., продавачите се ангажират по-сериозно с агенцията и с крайната цел да продадат. Едно нещо е да се тества пазарът, като само малко се подреди имотът. Ако обаче се инвестират няколкостотин паунда или повече за маркетинг плюс вече задължителния на Острова подробен доклад за състоянието на имота (т. нар. HIP), се стига до значително обвързване с реализирането на продажба, дори и на цена, която първоначално не е много привлекателна.
Така че продавачите трябва да се замислят много внимателно, преди да вземат решение за продажба – може да излезе по-скъпо от първоначалните очаквания, предупреждава изданието. Мнозина предпочитат да изчакат с продажбите заради разходите и несигурността на пазара в момента и дори брокерите на имоти трудно могат да ги винят за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *