Турция заобикаля Босфора с един от най-великите проекти на хилядолетието

„Вече навиваме ръкави за „Канал Истанбул“ – един от най-великите проекти на хилядолетието, който ще засенчи Панамския и Суецкия канал“, посочи турският премиер.
Изявлението на Ердоган идва седмици преди предстоящите парламентарни избори в страната, в които партията на министър-председателя ще се опита да спечели трети пореден мандат.
По предварителни данни изпълнението на проекта, който ще започне след края на изборите, ще отнеме две години. Каналът ще бъде между 40 и 50 км. дълъг, около 150 метра широк и 25 метра дълбок.
Очаква се магапроектът да бъде завършен през 2023 г. като Ердоган не уточни колко милиарда ще е цената му.
Турският премиер подчерта, че прекарването на токсични материали през Босфора представлява сериозна опасност за населението на Истанбул – столицата разположена от двете страни на 30-километровия проток, разделящ Европа и Азия.
Ердоган заяви, че целта на новото съоръжение е да бъде пренасочен част от трафика на 139 млн. тона петрол, 4 млн. тона бензин и 3 млн. тона токсични химикали, които преминават през Босфора всяка година и заплашват здравето на близо 2 милиона души, живеещи в непосредствена близост до водния път.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *